Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede keert deze week eerste 200 euro extra energietoeslag uit

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Beeld: 1Twente

De gemeente Enschede keert deze week tweehonderd euro uit aan huishoudens die het hardst getroffen worden door de sterk gestegen energieprijzen. Met dat bedrag hoopt de gemeente de eerste pijn te verzachten. In totaal heeft het Rijk voor huishoudens met een kleine beurs 1.200 euro uitgetrokken.

Enschede keert de eerste tweehonderd euro uit aan de huishoudens waarvan de gemeente weet dat die rond moeten komen van het minimumloon. Concreet gaat dat om inwoners met een bijstandsuitkering en mensen die onlangs bijzondere bijstand hebben gekregen.

Nog niet alles duidelijk

“Van die huishoudens weten we zeker dat ze voor deze extra energietoeslag in aanmerking komen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het Rijk heeft eind vorig jaar al een toeslag toegezegd, maar lange tijd was onduidelijk hoeveel dat ging worden. Ook over de voorwaarden voor de toeslag was niets bekend.

icon_main_info_white_glyph

1.200 euro energiecompensatie

In totaal compenseert het Rijk huishoudens die met weinig rond moeten komen met 1.200 euro voor de stijgende energiekosten. Een gemiddeld huishouden is in het komende jaar 1.700 euro meer kwijt aan gas en elektriciteit.

400 euro wordt verrekend met belastingen, 800 euro wordt rechtstreeks uitgekeerd via de gemeente.

Enschede telt een kleine 6000 bijstandsgerechtigden en zo'n 10.000 huishoudens die rond moeten komen van een minimuminkomen.

“We weten nog steeds niet of het gaat om huishoudens op het minimum, of op 110 of 120 procent daarvan”, stelt de gemeentelijke woordvoerder. Bovendien doet het er bijvoorbeeld toe of iemand in een net geïsoleerd huis woont of met 130 procent van het minimum in een tochtige woning. “Die laatste is wellicht slechter af. Deze extra toeslag moet daar komen waar het nodig is.”

Nu alvast de eerste groep

Het Rijk heeft de extra middelen nog niet uitgekeerd, maar omdat van deze groep minima zeker is dat die onder de compensatieregeling valt, gaat Enschede nu alvast over tot uitbetaling. Naar verwachting wordt in de komende week meer duidelijk over de precieze voorwaarden. “Dan gaan we zo snel dat kan ook de rest uitkeren.”

“We realiseren ons dat steeds meer mensen moeite hebben om de energierekening te betalen. We hebben besloten niet langer te wachten.”

De extra energietoeslag bedraagt voor de huishoudens die ervoor in aanmerking komen in totaal 800 euro. Hij komt bovenop de 400 euro compensatie die het Rijk eerder al toezegde. Die 400 euro worden verrekend met belastingen, de extra energietoeslag wordt rechtstreeks uitgekeerd.

Inwoners die niet in beeld zijn van de gemeente maar ook worstelen met betaling van hun energienota, kunnen terecht op het meldpunt dat hiervoor in het leven is geroepen. Dat kan van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 13 uur telefonisch (053-200 56 80) of per mail: [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.