Hengelo

BurgerBelangen veruit de grootste in Hengelo, Pro Hengelo gedecimeerd

In Hengelo is BurgerBelangen de grote winnaar van de verkiezingen geworden. De partij van lijsttrekker Han Daals behaalde in de voorlopige uitslag 7 zetels. Da's meer dan een verdubbeling voor de partij, die met 3 raadsleden in de oppositie zat. Die plek in de oppositie zal BurgerBelangen straks zeer waarschijnlijk gaan inruilen voor een plek in de coalitie. De vraag is met wie?

Lachende gezichten

Coalitiepartij VVD zou op basis van de huidige uitslag 1 zetel verliezen, maar de partij was iets na twaalven erg blij dat ze niet op 2 zetels verlies uitkwam. Stembureau Centrum, met veel stemmende ondernemers steevast goed voor de VVD, leverde toch nog lachende gezichten op bij de Hengelose liberalen.

Die andere grote coalitiepartij Pro Hengelo werd gedecimeerd: van 6 zetels in 2018 naar 2 zetels nu. Lijsttrekker Frank Peters wilde de vinger nog niet direct op de zere plek leggen, maar de kiezer heeft de partij en haar wethouder Bas van Wakeren ongetwijfeld willen afstraffen voor het matige beleid op onder meer het gebied van afval en kunst en cultuur.

Onaangenaam verrast

De SP, bij de vorige verkiezingen nog goed voor 5 zetels, kreeg er nu 4. Daarmee was lijsttrekker Hugo Koetsveld tevreden. De afvaardiging van het CDA had ook lang een lach op het gezicht. Tot rond middernacht bleek dat die ene stem winst van de VVD bij het CDA vandaan kwam.

Een andere grote verliezer was Lokaal Hengelo. Na een campagne van liefst 1,5 jaar en gesprekken met, naar eigen zeggen, vele duizenden Hengeloërs moesten de punten nu worden verzilverd. Lijsttrekker Glenn Dedecker was dan ook onaangenaam verrast toen bleek dat ze maar 2 zetels behaalden. Hij ging uit van 4 en droomde van meer, maar het werd er zelfs eentje minder dan in 2018.

IMG 0019 foto uitslagenavond emile urban
Een volle Burgerzaal in het stadhuis in spanning wachtend op de eerste uitslag. © Emile Urban
icon_main_info_white_glyph

Uitslagenavond in Burgerzaal

De uitslagenavond werd gehouden in de Burgerzaal, waar zo'n 150 kandidaat-raadsleden, hun aanhang en wat media vanaf 21.30 in spanning de uitslag zaten af te wachten.

College als in 2010?

De vierde coalitiepartij D66 bleef steken op 3 zetels, waar de partij ging voor 5 of meer. De lach die de laatste maanden niet van het gezicht van lijsttrekker Sebastiaan van der Pal te krijgen leek, was nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Wel blije gezichten bij de PvdA en GroenLinks (allebei van 2 naar 3 zetels). Mogelijk dat daar al weer gedroomd wordt van een college zoals dat in 2010 met BurgerBelangen, SP en D66 gevormd werd?

De ChristenUnie bleef steken op 1 zetel, de PVV bleef met 2 zetels gelijk en Forum voor Democratie komt met 1 zetel in de raad. Hengelose Burgers, de partij van Herbert Capelle, behaalde 1 zetel en nieuwkomers Jezus Leeft en R3 moeten het zonder zetel doen.

Let wel: maandag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt en kan er links en rechts nog iets verschuiven. Ook wordt dan duidelijk wie er met voorkeursstemmen in de raad komen.

Voorlopige verkiezingsuitslag Hengelo
In Hengelo is BurgerBelangen de grote winnaar van de verkiezingen geworden. © Gemeente Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.