Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ex-wethouder Hatenboer van Enschede doet boekje open: 'Geen spijt gehad'

330701 hatenboer 1

Zijn aftreden kwam als donderslag bij heldere hemel, de stad achterlatend in vertwijfeling. Nu spreekt Jeroen Hatenboer.

"Er knakte iets, die bewuste donderdagavond. Ik zat in de trein samen met de directeuren van de woningcorporaties Domijn en De Woonplaats. We hadden een leuke corporatiedag bij het ministerie, in Den Haag. Op de terugreis belandden we toevallig in een stiltecoupé. Tja, toen pakte ik de iPad. Zag een mail van collega Eelco Eerenberg voorbijkomen en kwam toen in een maildiscussie terecht, waar ook Margriet Visser van Enschede Anders en Ayfer Koç van het CDA aan meededen."

Explosie
"Ik dacht dat ik ontplofte. Het ging over de vraag of twee grote projecten waar ik verantwoordelijk voor ben nog deze raadsperiode op de agenda moesten: de invulling van de Kop van de Boulevard en het beschikbaar stellen van 750.000 euro voor een nieuwe entree- en ontvangstruimte van het Muziekkwartier aan de kant van het Wilminkplein. Hoezo wel of niet agenderen?! Iedereen die hier bij betrokken is, heeft ongelooflijk hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen, zodat het nog eerst in de Stedelijke Commissie en daarna in de laatste gemeenteraad van deze periode aan de orde kon komen."

Ontslag indienen
"Zo was het ook afgesproken. Ik had daar mijn reis naar Buenos Aires op afgestemd. Maandag 5 maart zou ik terug zijn voor de Stedelijke Commissie van die avond. Maar het liep anders. Op de terugreis in de trein knapte er iets, ergens kort voor Deventer. Op dat moment heb ik besloten mijn ontslag als wethouder in te dienen. Ik erger me wezenloos aan al dat procedurele gedoe en die verregaande bureaucratie. Ik ben voorstander van minder regels en procedures, maar het lijken er juist meer te worden. Ik ben ondernemer, ik wil door. Het moet veel meer over de stad gaan."

"Later die avond kwam Onno van Veldhuizen (de burgemeester, red.) bij me thuis langs. 'Denk er nog eens even goed over na', adviseerde hij. Maar mijn besluit stond vast. Dat had hij snel door. De volgende dag heb ik mijn besluit kenbaar gemaakt aan onze lijsttrekker Jeroen Diepenmaat en Anneke Broekman, die stopt als raadslid. Zij begrepen me wel. 's Middags heb ik mijn ontslagbrief overhandigd aan de burgemeester."

"Mensen kunnen dat raar en ongeloofwaardig vinden, maar zo is het. Meer kan ik er niet van maken. Die zondag ben ik, zoals gepland, vertrokken naar Buenos Aires. Fijn om daar mijn dochter Merel en kleinzoon Felix weer te zien - even lekker opa zijn. Op het laatste moment kon ik het ticket nog met vier dagen verlengen."

Sleutelen aan stad
"Het gaat er niet om dat ik ben opgestapt met de finish in zicht - zoiets had ook halverwege de rit kunnen gebeuren. Het mooiste is aan de stad sleutelen. Maar telkens heb je te maken met de frustratie over het systeem. Natuurlijk was ik teleurgesteld en emotioneel. Zoiets bouwt zich op. Je moet veel geduld hebben om veranderingen erdoor te krijgen."

De drie heilige regels van Jeroen Hatenboer
1. Blijf altijd jezelf;
2. Doe meer dan de helft van de tijd werk dat je leuk vindt;
3. Verwonder en verbaas je dagelijks.

"Ik houd strak vast aan deze drie heilige regels van mij. En dan discussiëren ze over het agenderen van twee zulke belangrijke onderwerpen. En vang je signalen op dat hier en daar wordt getwijfeld aan nut en noodzaak van de bijdrage voor het Muziekkwartier. Toen had ik het gevoel: mijn rol is uitgespeeld. Ik ben een teamspeler, maar kon niet meer mezelf zijn."

"Nu mogen anderen het karwei afmaken. Dat is maandag in de laatste raadsvergadering gebeurd. Mooi, hè. Daar ben ik echt trots op. Of ik het jammer vind dat ik het karwei niet zelf heb kunnen klaren? Nee. Het succes is er niet minder om. Ik ben maar een radertje in het geheel."

Netflix
"Nee, ik kon het niet opbrengen om de livestream van het raadsdebat thuis te volgen. Er was ook een mooie serie op Netflix. Ik kreeg wel wat appjes van vertrouwelingen in de organisatie. Over het warme pleidooi van Anneke Broekman, die het over de Top Boulevard had. Dan heb ik een mooie avond."

"Ik las dat Laurens van de Velde (fractievoorzitter PvdA, red.) het had over een 'slap onzinverhaal'. Gisteren heeft hij ook iets geroepen in de raad. Ach, zo heeft iedereen een mening. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing, ook al is die mede op emotionele gronden gemaakt. Nu ik terug ben, spreekt iedereen er mij op aan. Tuurlijk had ik mijn afscheid anders voorgesteld. Nu is alles anders. Vandaag haal ik mijn kastje in het stadhuis leeg. En de eerste sollicitaties zijn de deur al uit. Ik ga voor een combinatie van ondernemen en besturen. In een zorg- of culturele instelling, dat lijkt me wel wat."

"In De Eschmarke gaan ze half april een boomgaard onthullen. Ik was uitgenodigd om dat te doen. Net vroegen ze in een appje of ik dat ondanks mijn ontslag toch nog wil doen. Ik zal netjes melden dat ik dat van plan ben. Ik heb me vele jaren ingespannen voor stadsdeel Oost. Hier doe je het voor. Ja, zo af en toe springen me de tranen nog in de ogen. Maar het wordt minder. De rouwperiode is voorbij, de knop is om."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.