Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Ergernis over anti-homostandpunten Jezus Leeft verbindt Hengelose partijen

Regenboog stembusakkoord 2022 FRANKLIN VELDHUIS
Het overgrote deel van de Hengelose partijen ondertekende vanmiddag om 17.00 uur in het stadhuis het zogeheten 'Regenboog Stembusakkoord 2022'.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Het overgrote deel van de Hengelose lijsttrekkers ondertekent vanmiddag om 17.00 uur in het stadhuis het zogeheten 'Regenboog Stembusakkoord 2022'. Hiermee geven ze te kennen dat ze zich de komende vier jaar actief zullen inzetten voor de plaatselijke lhbt+ gemeenschap. Robert Tjoonk, Hengeloër en bestuurslid van het COC Twente-Achterhoek, is blij dat zoveel partijen kleur bekennen.

COC Twente-Achterhoek

Tjoonk: "Als regionale afdeling van het COC zijn we in verschillende steden bezig dit voor elkaar te krijgen. In Almelo bestaat er al zo'n akkoord, in Enschede is het in de maak. Hengelo is vanmiddag de tweede grote stad van Twente met zo'n document."

De partijen die zich achter het akkoord scharen zetten zich in voor een 'diverse en inclusieve gemeente, waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken', aldus het bijbehorende document.

Abstract?

Tjoonk: "Klinkt misschien een beetje abstract allemaal, maar juist met zo'n akkoord kan een gemeente dat gedachtengoed handen en voeten geven." Hij geeft een paar voorbeelden: "De gemeente stelt geld beschikbaar voor belangenorganisaties en voor voorlichting op scholen, de gemeente zet zich actief in voor de veiligheid van lhbt+ personen en bij de politie moet hiervoor een aanspreekpunt worden aangesteld."

“De tranen stroomden over mijn wangen toen ik het mijn ouders moest vertellen. Nu word ik er weer emotioneel van.””

asielzoekers, ouderen en gehandicapten

Extra aandacht moet er zijn voor 'potentieel kwetsbare mensen binnen deze gemeenschap'. In het stembusakkoord worden bijvoorbeeld asielzoekers, ouderen en gehandicapten nadrukkelijk genoemd. Tenslotte verplicht de gemeente zich tot het vergroten van de zichtbaarheid van lhbt+-ers door hen op te nemen in gemeentelijk informatiemateriaal en door de Regenboogvlag te hijsen op met name Coming Out Dag.

Jezus Leeft

Waar dit akkoord in Almelo op tafel kwam na verschillende geweldsincidenten in de stad, heeft het in Hengelo vooral te maken met de deelname van Jezus Leeft aan de verkiezingen. Deze partij is juist tegen wat zij noemt de 'verheerlijking van de homoseksualiteit'. Volgens lijsttrekker Keoma Ong-A-Fat 'is je seksualiteit een voorkeur en kan deze veranderen'. Hij zei eerder tegen 1Twente: "De bijbel laat zien dat wat kinderen leren, zij later ook gaan doen. Wij zijn tegen het promoten van het lhbt-programma, vooral op basisscholen."

Mitchell Boers

In het verkiezingsdebat van Tubantia in Schouwburg Hengelo afgelopen weekend raakte VVD-lijsttrekker en openlijk homoseksueel Mitchell Boers zichtbaar geëmotioneerd toen Ong-A-Fat zijn mening ventileerde. Boers reageerde met: "Je zegt dat het een ziekte is. De tranen stroomden over mijn wangen toen ik het mijn ouders moest vertellen. Nu word ik er weer emotioneel van. Er zijn zo veel jongeren die worstelen met hun gevoelens. Dit kan gewoon niet.”

13 van de 15 partijen

Enkele uren voor het ondertekenen van het Regenboog Stembusakkoord is duidelijk dat 12 van de 15 partijen aanwezig zijn bij de ondertekening. Robert Tjoonk: "Jezus Leeft heeft wel een reactie gegeven, maar is begrijpelijkerwijs niet van de partij. Met Forum voor Democratie heb ik nog geen contact kunnen krijgen. De ChristenUnie kan er niet bij zijn, maar gaat later alsnog ondertekenen."

Keoma Ong A Fat Ernst Bergboer
Lees ook
Ergernis over partijprogramma Jezus Leeft Hengelo: "Ze slaan de plank mis"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.