Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Dit wil de Enschedese student voor zijn stad

330982 download 3 22

Een pan stamppot andijvie wordt op tafel gezet. Vla wordt in Grolschbekertjes geserveerd. Een standaardavond in studentenhuis Asgard. Maar wat vinden de studenten van 'hun' Enschede?

Asgard aan de Noorderhagen is een huis waar dertien mannen wonen, in de leeftijd van 19 tot en met 25 jaar. Ze studeren aan de Universiteit Twente (UT) of aan Saxion. Ze zijn afkomstig uit zowel kleine Twentse dorpen als uit steden van iets verderop, zoals Deventer en Zutphen. Elf leden van het mannendispuut Thoridor en het Moresgenootschap Ius Sanctus discussiëren onder het genot van een biertje over de stad Enschede en hun studietijd.

Over één ding zijn ze het in elk geval eens: het onderwijs is in Twente uitstekend. Dat trekt volgens hen veel studenten, maar die gaan vervolgens allemaal weer weg. "We zien het allemaal gebeuren, het wordt bijna gezien als een logische stap om naar het westen van het land te gaan", zegt één van hen. Dat blijkt ook uit een kleine peiling: van de groep zien negen leden geen toekomst voor zich in Twente. Joris van Dijk: "De weg vinden in Enschede is best moeilijk wat dat betreft. De grote namen zitten over het algemeen niet hier."

Waarom willen ze dan solliciteren bij bedrijven met naamsbekendheid? Heeft dat te maken met ambitie? Er wordt instemmend geknikt, de studenten denken dat de bedrijven in de Randstad meer doorgroeimogelijkheden kennen. Bovendien is er sprake van een domino-effect. "Sociale contacten gaan ook richting het westen, alleen daarom al zou ik hier niet blijven", vertelt Lex Geurds.

Volgens deze groep moet de politiek zich niet richten op het tegengaan van de zogeheten braindrain. "Ik zou eerder inzetten op de dertigers", meent Harm Dijkstra. "Veel van hen twijfelen of ze terug naar Twente gaan om hier een gezin te stichten." Wat dat betreft zijn ze het met elkaar eens. "Enschede is gemoedelijk en praktisch. Het is een stad met genoeg voorzieningen en ook veel groen in de omgeving." Toch is het een soort tussenstation: van een klein dorp naar een middelgrote stad als Enschede en daarna carrière maken in een grote stad. "We hebben net bedrijvendagen gehad. Vanuit het westen wordt echt aan ons getrokken", vertelt Han Spee. "Twentse bedrijven moeten misschien wel hun mindset veranderen. Ze kunnen juist hun kracht halen uit het feit zo'n schakelstad te zijn", vindt Joris van Dijk.

Er is genoeg te doen in de stad vinden ze, ook als je niet bij een studentenvereniging zit. Ook gaat het volgens hen goed tussen studentenhuizen en omwonenden. "We hebben eigenlijk nooit problemen met politie of de buren". Huisvesting in Enschede is goed, meent de groep. "Niet te duur en genoeg keuze. We horen ook amper verhalen over huisjesmelkers of horror met huisbazen."

Toch zijn ze niet alleen maar positief. Meer dan de helft geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. "Net buiten de binnenstad zijn veel zwervers en junks." Ze worden zelfs regelmatig aangesproken door deze types. "Het Wilminkplein is bijvoorbeeld heel mooi, maar er lopen 's avonds veel rare figuren rond."

Maar wat voegen de studenten dan toe aan de Enschedese samenleving? "We houden de stad levendig en jong, zorgen voor een goede sfeer in de kroegen en organiseren activiteiten", aldus Joris van Dijk. Toch schrok Niels Borst vorige maand tijdens een debat met minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in het Balengebouw. "Er werd alleen maar gepraat over praktijkonderwijs." Volgens hem moeten ook de hogescholen en de universiteit de aandacht van de politiek blijven houden. "We moeten ook kunnen zeggen dat het hier wel goed gaat, Twente is soms te bescheiden."

De stad zal zichzelf daarom beter moeten promoten als het aan hen ligt. "Veel mensen weten helemaal niet hoe bruisend de binnenstad is". Volgens Harm Dijkstra zijn er te weinig herkenbare punten. "We moeten een mooi prominent gebouw krijgen, een grote markthal bijvoorbeeld. De Irene Promenade mag wel weg, die geeft helemaal geen sfeer."

Hij pleit voor grote letters in de binnenstad zoals in Amsterdam. "Maar dan: Ikbenschede. Wedden dat iedereen er mee op de foto gaat?" Joris van Dijk: "Kleine dingen maken al het verschil, bijvoorbeeld de nieuwe groene lampen in de Noorderhagen of muziek in de winkelstraten." De mannen fantaseren verder en lachen: "Een monorail naar de UT, dat zou pas mooi zijn."

De studenten vinden het prima dat Enschede zich profileert als smart city, tegen bijvoorbeeld wifitracking of de fietsapp is geen bezwaar. "We zijn misschien ook wel een beetje zonder privacy opgegroeid." De camera's die in de stad hangen worden over het algemeen als goed beschouwd. "In overleg met bewoners moeten op probleempunten camera's worden gehangen. De gemeente mag daar best makkelijker mee omgaan."

Ze zijn tevreden over het preventief fouilleren in de binnenstad. Er moet ze nog wel één ding van het hart: diftar. "Het zal je verbazen, maar wij scheiden keurig ons afval. Overal in de stad dumpen mensen hun plastic, daar hebben wij ook last van. Er moeten meer afvalpunten in de binnenstad komen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willingen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.