Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wie krijgt de Syrisch-orthodoxe stem in Enschede?

331868 257085 624183

De zorg over een vermeende islamisering mag dan groeien binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Enschede, toch stemt waarschijnlijk 80 procent van deze christelijke groep kiezers op een geloofsgenoot van CDA, VVD of ChristenUnie. En dus niet PVV.

George Hanna en Aryous Ailo, beiden betrokken bij het Suryoye Platform Overijssel, zijn ervan overtuigd dat de meeste Suryoye op een geloofsgenoot in een van de traditionele partijen stemmen. Zij reageren daarmee op de geluiden dat het Syrisch-orthodoxe electoraat steeds meer zijn toevlucht zou zoeken tot de PVV in Enschede.

Ouderen
Ik sluit niet uit dat ouderen binnen onze gemeenschap meer dan een jaar geleden bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV hebben gestemd , zegt Hanna (37), zelf in de periode 2010-2014 gemeenteraadslid in Enschede gemeenteraadslid voor de PvdA.

Stemgedrag
Maar de meerderheid van de gemeenschap kiest denk ik toch voor een van de drie Syrisch-orthodoxe kandidaten die in Enschede voor het CDA, VVD en de ChristenUnie op de lijsten staan , zegt Hanna, die zelf qua stemgedrag aarzelt tussen D66 of een van de drie partijen met Syrisch-orthodoxe kandidaat op de lijst. Zijn geloofsgenoot Ailo stemt morgen op de ChristenUnie.

Luisterend oor
Toch is de belangstelling binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap voor de PVV onmiskenbaar groeiende, meent Jan Schukkink uit Enschede. Hij promoveerde als onderzoeker op de achtergrond van de suryoye-gemeenschap. Dit is een groep van wie vooral de ouderen gevoelig zijn voor de contacten met moslims en de islam. Zij ervaren die contacten als bedreigend en menen dat een man als Wilders als een van de weinigen het gevaar van de islam ziet. Hij biedt hen een luisterend oor, is het gevoel.

Goed geïntegreerd
De Syrisch-orthodoxe gemeenschap is zo n 8.000 tot 10.000 christenen sterk in Enschede en telt ook in Hengelo enkele duizenden geloofsgenoten. Zij vluchtten in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw als bedreigde christelijke minderheid vanuit landen als Oost-Turkije, Syrië, Irak en Libanon naar onder meer Nederland. De groep geldt als goed geïntegreerd in de Nederlandse of Twentse samenleving.

Tolerantie
Toch leiden de vermeende toegeeflijkheid en de tolerantie van de Nederlandse autoriteiten jegens de islam tot toenemende onrust binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. Hanna: De ouderen binnen onze gemeenschap werden in hun land van herkomst ooit geconfronteerd met bedreigingen en onvrijheid door de islam en sloegen op de vlucht. Ze zijn bang dat de geschiedenis zich in Nederland herhaalt. Die angst zou wel een signaal moeten zijn voor de politiek in Nederland, dus ook in Enschede.

Verontwaardiging
Bij anderen binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Enschede is grote verontwaardiging ontstaan over een publicatie van de NOS in het afgelopen weekeinde waaruit de groeiende populariteit van de PVV onder deze groep zou blijken.

Populariteit
De toenemende electorale aantrekkingskracht van de partij werd in de berichtgeving door de omroep onder meer toegeschreven aan Erwin Ilgun, vice-voorzitter van de Suryoye Aramese Federatie Nederland. Ilgun, in het verleden CDA-raadslid, ontkent echter gezegd te hebben dat de PVV binnen de Syrisch-orthodoxe gemeenschap aan populariteit lijkt te winnen.

Beschouwing
Ik heb het het zo niet gezegd. Ik heb slechts een beschouwing van de politieke situatie in Enschede willen geven en daarbij ook antwoord gegeven op de vraag of de PVV in de stad een politieke factor van betekenis is. Dat is met een partij die bij de Tweede Kamerverkiezingen 15 procent van de stemmen behaalde en in de stad de op een na grootste werd natuurlijk wel het geval , aldus Ilgun, die voorziet dat 80 procent van de Syrisch-orthodoxe kiezers in Enschede zal stemmen op het CDA of de ChristenUnie.

De praktijk wijst vaak uit dat Wilders wel veel belooft, maar uiteindelijk weinig of niets doet voor de gemeenschap

Aryous Ailo
Ailo en Hanna denken dat Syrisch-orthodoxe kiezers weinig hebben te winnen hebben met een stem op de PVV in Enschede of Hengelo. De praktijk wijst vaak uit dat Wilders wel veel belooft, maar uiteindelijk weinig of niets doet voor de gemeenschap , zegt Ailo. Zo beloofde hij drie jaar geleden bij een bezoek aan het genocide-monument in Almelo het nodige te doen aan de erkenning door Nederland van die Armeense genocide, maar daar is maar weinig van terechtgekomen. Er is in de Kamer weliswaar een motie over aangenomen, maar dat zie ik toch niet als de verdienste van Wilders.

Rekening houden
Hanna denkt dat de partijen in Enschede er in de toekomst goed aan doen bij de samenstelling van hun kandidatenlijsten rekening te houden met de aanwezigheid van een omvangrijke Syrisch-orthodoxe gemeenschap. Voor elke partij zou het niet gek zijn als ze een Syrisch-orthodoxe kandidaat op de lijst heeft. We zijn er met bijna 10.000 mensen groot genoeg voor. Dat wil niet zeggen dat je dan raadslid alleen voor de gemeenschap bent. Dat was ik ook niet in mijn PvdA-tijd.

Kandidaten
De deelnemende partijen in Enschede tellen drie kandidaat-raadsleden met een Syrisch-orthodoxe achtergrond. Dat zijn CDA-lijsttrekker Ayfer Koç, VVD er Malkis Jajan en van de ChristenUnie Gabriel Yacoub.

Bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen zijn Syrisch-orthodoxe kandidaten meer dan eens op een onverkiesbare plaats gezet maar vervolgens wel op grond van een groot aantal voorkeurstemmen gekozen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.