Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Half Enschede straks gasvrij en verwarmd met afval van Twence

332187 gas 2

Een uitbreiding van 6 kilometer van het bestaande warmtenet in Enschede moet ervoor zorgen dat eind 2018 de helft van de stad 'van het gas af' kan. Het bedrijf Ennatuurlijk begint in april met de aanleg van de Warmtebaan Enschede.

Daarmee maakt Enschede als eerste stad in Twente echt werk van de verduurzaming van de energievraag. Of de helft van de stad daadwerkelijk zonder gas verder gaat, hangt af van de belangstelling die woningcorporaties en particulieren hebben voor de warmte. Naar verwachting duurt de totale aanleg van de Warmtebaan Enschede twee jaar. De Warmtebaan brengt duurzame warmte uiteindelijk naar delen van Boswinkel, een groot deel van het gebied binnen de singels, Roombeek, Mekkelholt en Deppenbroek. Ennatuurlijk levert via het bestaande netwerk al warmte aan Marssteden en de zuidelijke wijken 't Zwering, Helmerhoek en Wesselerbrink en aan de campus van de UT.

De warmte wordt bij afvalverwerker Twence geproduceerd door een nieuwe biomassa-energiecentrale (BEC), die bijna klaar is. De centrale, waarvan de capaciteit drie keer zo groot is als de oude, maakt stoom van 120 graden. De stoom gaat via een leiding parallel aan de A35 naar Enschede. Bouwonderneming Denys begint over twee weken met de eerste fase van de aanleg van de Warmtebaan. Volgens planning worden de Alphatoren, het hoogste appartementencomplex in Twente, en Tattersall vanaf eind 2018 verwarmd met de duurzame warmte van Twence. In 2019 zal ook Roombeek aangesloten worden.

Investering 10 miljoen
Ennatuurlijk onderhandelt met corporaties om woningen op de Warmtebaan aan te sluiten. Ook particulieren kunnen zich melden. Daarvoor houdt Ennatuurlijk begin april informatiebijeenkomsten. Volgens een woordvoerster kunnen traditionele radiatoren ook gebruikmaken van de warmte.

Met de aanleg van de Warmtebaan is een investering gemoeid van circa 10 miljoen euro, exclusief de bouw van onderstations en de leidingen naar de woningen. De bemoeienis van de gemeente Enschede bij het project is zeer beperkt. Volgens de woordvoerster is het financiële risico voor Ennatuurlijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.