Hengelo

Conciërge én ProHengelo-lijsttrekker Frank Peters grote winnaar verkiezingen op school

Leerlingen en docenten van de SvPO in Hengelo hielden donderdag in samenwerking met ProDemos een scholierenverkiezing. Op die manier werd geprobeerd leerlingen nu al te interesseren in politiek. Als grote winnaar kwam Frank Peters van ProHengelo uit de bus. Dat was geen toeval: Peters is de geliefde conciërge van deze school en een van de kartrekkers van dit evenement.

Scholierenverkiezingen Sv PO
Leerlingen en docenten van de SvPO in Hengelo hielden donderdag in samenwerking met ProDemos een scholierenverkiezing. © SvPO Hengelo

Net echt

Om de verkiezingen keurig te laten verlopen, werd het stembureau gerund door leerlingen uit klas 3. Zij zagen erop toe dat het stemmen goed werd uitgevoerd. De leerlingen kregen, nadat hun identiteit was geverifieerd, hun stembiljet. Achter een gordijn konden ze het vakje aankruisen en vervolgens mochten ze het stembiljet in een afgesloten doos stoppen. Kortom, het was nét echt.

'Jong geleerd, oud gedaan'

Tijdens de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en filosofie werd er de afgelopen weken al volop gediscussieerd over stellingen op de stemwijzer van de gemeente Hengelo. Om het uiteindelijk ook op een mooie manier af te ronden, werd gekozen voor een heuse verkiezingsdag. Eén van de initiatiefnemers, leraar Tjeerd Roosjen, legt uit waarom: “Een scholierenverkiezing is natuurlijk een prachtige kans om leerlingen aan de echte wereld te laten ruiken. Hopelijk geldt straks ‘jong geleerd is oud gedaan’ en worden deze leerlingen later trouwe stemmers.”

icon_main_info_white_glyph

ProDemos en SvPO

ProDemos is een landelijke organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. ProDemos laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. ProDemos wordt vaak ingeschakeld door bijvoorbeeld scholen en overheidsinstellingen voor democratieversterkende evenementen, zoals een scholierenverkiezing of -debat.

SvPO staat voor School voor Persoonlijk Onderwijs. In Nederland zijn er acht vestigingen van deze school.

ProHengelo

Frank Peters van ProHengelo was de grote winnaar van de dag. 135 Leerlingen brachten een stem uit. Peters behaalde 37% van de stemmen. Dit was geen grote verrassing, hij is namelijk bij iedere leerling van de SvPO bekend als conciërge. Op de 2e plaats eindigde de PvdA met 10% van de stemmen, en op de 3e plaats de PVV met 8% van de stemmen

Sv PO stemuitslag
Pro Hengelo is de overduidelijke winnaar. Met dank aan conciërge én lijsttrekker Frank Peters. © SvPO Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.