Hengeloos Peil

PVV clasht met GroenLinks in Hengelo: "De Oekraïners, dát zijn echte vluchtelingen!"

Bij een debat tussen PVV en GroenLinks is altijd vuurwerk te verwachten. Zo ook bij het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat. Derde tafelgenoot BurgerBelangen was het dan weer eens met de PVV en dan weer met GroenLinks. De drie gingen in discussie over onder meer de stellingen 'We moeten overstappen op nascheiding, want dankzij het huidige beleid is het een zooitje in de stad' en 'Alle mensen in Hengelo moeten zich hier thuisvoelen'.

Stortquotum omhoog

Eerst de stelling over het afval. BurgerBelangenlijsttrekker Han Daals en Jeanet Nijhof van de PVV Hengelo zijn het hiermee eens: het is een zooitje in de stad en dat komt door het gemeentelijke beleid. Nijhof: "Ik wil de zwarte piet niet naar het huidige college schuiven, maar we moeten het beleid heroverwegen. We moeten van de verrommeling van onze stad en het buitengebied af. Laten we beginnen met het verhogen van het stortquotum. Dat mensen bij het storten van grof vuil pas hoeven te betalen boven de 100 of 150 kilogram."

Omgekeerd inzamelen

Daals: "De ellende begon in 2018 met de invoering van het omgekeerd inzamelen. Bij de toen gerealiseerde milieu-eilanden bij de winkelcentra werd het een bende. Iedereen zette z'n rommel naast de containers. Daar kwam later nog het probleem van het vervuilde PMD bij." Dat verpakkingsafval is zo vervuild dat het door de afvalverwerker als restafval wordt beschouwd en dat levert Hengelo geen geld op. Sterker nog, het kost de gemeente alleen maar geld. Gooi het dan maar weer gewoon bij het restafval in en ga het nascheiden, luidt de hartenkreet.

'Uiteindelijk goedkoper'

Daarom willen Daals en Nijhof graag laten onderzoeken wat nascheiding kost. Nijhof: "De afvalverwerker zal daarvoor een installatie moeten bouwen. Dat kost uiteraard geld, maar die kosten kunnen worden uitgesmeerd over meerdere jaren. Uiteindelijk is het goedkoper."

GroenLinks wil pas overstappen op nascheiding als de nu ingeslagen weg echt heilloos blijkt. Nico-Tom Pen (de nummer 4 op de lijst vervangt lijsttrekker Agnes Booijink, die bij een politieke markt aanwezig is): "Laten we het gesprek met elkaar aangaan. Wie is er verantwoordelijk voor die rotzooi? Nee, ik geloof niet dat we Hengeloërs per se moeten opvoeden, dat klinkt zo belerend." Volgens Jeanet Nijhof is het hiervoor te laat: "Mensen weten wel hoe het moet, maar de verleiding om het niet volgens de regels te doen, is gewoon te groot."

icon_main_info_white_glyph

Bekijk de debatten op tv én online

Het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat werd gevoerd aan de hand van stellingen die werden aangedragen door de Hengeloërs én de Hengelose partijen. Het debat tussen de kandidaten van PVV, GroenLinks en BurgerBelangen is vrijdag 11 maart tussen 22.00 en 23.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. Het hele debat is terug te kijken via het YouTube-kanaal van 1Twente Hengelo.

icon_main_quote_red_glyph

"Als je hier komt, pas je je aan en neem je onze gewoonten over."

Jeanet Nijhof, PVV Hengelo

Schonere stad

Het moge duidelijk zijn: iedereen wil een schonere stad, maar hoe dat beeld bereikt moet worden, daarover worden de drie mensen aan tafel het niet eens. GroenLinks staat alleen in haar afkeer van nascheiding.

Thuisvoelen

Bij de de tweede stelling staat de PVV alleen. Die partij vindt dat er in Hengelo alleen plaats is voor mensen die zich willen aanpassen. Jeanet Nijhof: "Als je hier komt, pas je je aan en neem je onze gewoonten over." Ze refereert dan met name aan de 'gelukszoekers' uit relatief veilige landen en aan jongemannen 'die zich niet aanpassen en alleen maar hier komen om te profiteren van onze welstand'. "Uit Oekraïne komen nu vooral vrouwen en kinderen. Dat zijn echte vluchtelingen, die onze hulp hard nodig hebben."

'Uitsluiten is verwerpelijk'

Han Daals vindt dat we de 'morele plicht' hebben om iedereen die hulp nodig heeft op te vangen: "Ik vind mensen uitsluiten verwerpelijk. We zijn immers een van de rijkste landen van de wereld en moeten iedereen een kans geven." Nico-Tom Pen van GroenLinks, die deze stelling inbracht, vindt dat 'we de samenleving samen maken': "Ook wij sluiten niemand uit en geven vluchtelingen geen stempeltjes: die wel en die niet."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik vind mensen uitsluiten verwerpelijk. We zijn immers een van de rijkste landen van de wereld en moeten iedereen een kans geven."

Han Daals, BurgerBelangen Hengelo

Jesse Klaver

Jeanet Nijhof vraagt zich af waarom GroenLinks-partijleider Jesse Klaver dan wel heeft gezegd samenwerking met de PVV uit te sluiten: "Dat is het toch hetzelfde?" Pen: "In Hengelo sluiten wij samenwerking met geen enkele partij op voorhand uit, maar het zal wel heel moeilijk worden om samen met de PVV een coalitie te vormen."

Bekijk het hele debat online op de YouTube-pagina van 1Twente via de playlist '1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat 2022'


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.