Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Iedereen telt mee tijdens de verkiezingen, ook cliënten van Aveleijn

332515 download 6 10

Wat als je mag stemmen, maar niet weet hoe? Cliënten van zorginstelling Aveleijn staan vandaag voor het stemhokje, maar raken verward door de ellenlange stembiljetten. Het rode potlood blijft liggen.

Michael Middelkamp wil even kijken hoe het stembureau bij De Posten eruit ziet en misschien zelfs wel een stem uitbrengen. Maar nu de Enschedeër de kandidatenlijsten ziet, weet hij het zeker: ook dit jaar stemt Michael niet.

Drempel
De cliënt van zorginstelling Aveleijn heeft moeite met lezen. Maar de grootste drempel zijn al die verkiezingsprogramma s en de ambtelijke taal van politici. Michael weet zelf heel goed wat hij voor zijn Enschede wil. Ik vind onderhoud heel belangrijk. Dat de stad er netjes uit blijft zien zonder veel afval op straat. En ik vind het goed dat er veel mooie nieuwe gebouwen komen. Een passende partij en kandidaat heeft hij nog niet gevonden.

Meetellen
Op de verschillende locaties van zorginstelling Aveleijn stonden de afgelopen weken stemhokjes, werden online leerprogramma s gegeven, verkiezingskranten uitgedeeld en uitstapjes naar raadsvergaderingen gemaakt. Zodat onze cliënten weten dat ze meetellen , zegt Inge Masselink van Aveleijn.

Makkelijker gemaakt
Het is ze vandaag ook makkelijker gemaakt. De route naar enkele stembureaus in de regio is vastgelegd met voetjes op de grond. Ook wordt met stickers duidelijk aangegeven waar de cliënten zich kunnen legitimeren, bij wie ze hun stembiljet krijgen en hoe ze hun stem uit kunnen brengen. Maar het trekt Michael en de andere cliënten bij De Posten vandaag niet over de streep.

Hulp
En dat geeft ook niet , reageert Masselink. We doen dit allemaal in het kader van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Volledige participatie, zoals dat daarin staat, is in de praktijk helaas nog moeilijk. De verkiezingen zijn daar een voorbeeld van.

Kleine stappen
Maar al die kleine stappen bij elkaar verlagen de drempel om te stemmen voor mensen met een beperking wel. Michael Middelkamp en de andere cliënten Eddy Hannink, Serita Hiera, Herman Oord en Igor Stojanovic, praten vandaag meer over politiek dan ze ooit hebben gedaan. Hulp bij het uitbrengen van een stem in het stemhokje zou ook kunnen helpen , zegt Igor Stojanovic. Ik kan het zelf wel , zegt Eddy Hannink overtuigd. Hij wil vandaag voor het eerst zijn stem uitbrengen. Op wie en waarom? Dat kan hij nu nog even niet uitleggen, dus zijn stem komt later vandaag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.