Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Koningsfestival kleurt Enschede oranje: dit is er te doen

39111 koningsdag enschede
Koningsdag in Enschede, pre-coronatijd
Beeld: Onbekend

De binnenstad van Enschede kleurt dinsdag 26 en woensdag 27 april weer oranje voor het Koningsfestival, na twee jaar afwezigheid door de coronamaatregelen. Op verschillende locaties in de stad zijn gratis activiteiten.

Op 26 april vanaf 20.00 uur barst het feest los. Op de Oude Markt kan het publiek genieten van muziek van Beethoven, Proost en Remember The Time. De Walstraat wordt weer omgetoverd tot een regenboogstraat met kleurrijke aankleding, shows en meezingers. Café Rocks aan de Hofstraat presenteert beide dagen een stevig programma voor rockliefhebbers met op Koningsnacht een AC/DC-tributeband uit Engeland. En de huis-dj’s van de Spacebar toveren dit jaar het Stationsplein om tot Electronic Dance Music plein.

Huiskamer van de Stad

Mensen die zoeken naar interactie, worden geadviseerd om eens een kijkje te nemen bij Bea's Crib. Het is de benaming van de locatie op het Wilminkplein waar live-optredens, theateracts en workshops voor jong en oud te beleven zijn. Het is een wapenfeit van de Huiskamer van de Stad, die in de loop van 2022 moet verrijzen in het Muziekkwartier naast dat plein. Die ruimte wordt gevuld door de bibliotheek, Kaliber Kunstenschool, poppodium Metropool en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Special guest

Het muzikale hoogtepunt van dit festival zal op 27 april vanaf 14.30 plaatsvinden op de Oude Markt. Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, zal samen met haar 5-koppige band verschillende bekende meezingers spelen. Naast de wat oudere klassiekers kunnen de feestgangers zich volgens Enschede Promotie ook voorbereiden op veel nieuwe muziek.

Vrijmarkt

Op je matje spulletjes verkopen om een zakcentje bij te verdienen kan ook weer. Het Van Heekplein biedt traditioneel plek voor de kindermatjesmarkt. De kramen van de Oranjemarkt worden opgesteld als een feestelijk lint door de straten van de binnenstad.

Gevaar

Het had overigens niets gescheeld of het Koningsfestival had er dit jaar een stuk minder florissant uitgezien. Er leek dit jaar niet genoeg subsidie in de pot te zitten om alle evenementen met een ‘meerwaarde’ in Enschede te kunnen steunen, waaronder dit oranjefeest. Met geld van de landelijke overheid – bedoeld als coronasteun voor de cultuursector – kan het festival nu alsnog in volle glorie doorgaan.

Komende jaren is dat nog maar de vraag, want er is nog geen structurele oplossing voor het geldtekort.

Gogbot 2021 Enschede 3
Lees ook
Evenementenbudget in Enschede te laag: zonder coronasteun geen geld voor Summersounds

Het complete programma is binnenkort te vinden op www.koningsfestivalenschede.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.