Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Cameratoezicht moet einde maken aan illegale afvaldump in Enschede

270470 afvaldump 1
De afvalstort op de milieupleintjes moet met cameratoezicht afnemen
Beeld: Henk ten Harkel

Met het plaatsen van camera's bij afvalcontainers hoopt de gemeente Enschede een eind te maken aan het illegaal dumpen van afval. Camera's worden geplaatst bij milieupleinen waar vaak afval naast containers wordt gedumpt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente de inzet van camera's als oplossing ziet. Begin deze maand werd duidelijk dat gemeente ook kiest voor cameratoezicht om een eind te maken aan overlast bij fietstunnels in Enschede-Zuid.

Het cameratoezicht bij de milieupleinen moet in eerste instantie afschrikkend werken, maar daar blijft het niet bij. "We hopen dat het cameratoezicht inwoners die afval dumpen motiveert om zich beter aan de regels te houden", zegt wethouder Jurgen van Houdt. "We zetten in op meer dan afschrikken. Met de inzet van camera's pakken we de dumpers van afval stevig aan. Wanneer ze op beeld staan, zijn ze makkelijker op te sporen en kunnen ze naast de eventuele opruimkosten een boete van 95 euro tegemoet zien."

Direct duidelijk

Voor buurtbewoners moet het direct duidelijk zijn dat sprake is van cameratoezicht en ook waarom dat wordt ingezet. Zo worden de milieupleinen met cameratoezicht voorzien van borden met de tekst ‘U wordt gefilmd’. Ook krijgen de afvalcontainers stickers die het cameratoezicht uitleggen en wordt ook met stoeptegels gewezen op het juist aanleveren van afval.

Nieuwe cameratoezicht bij Milieupleintjes
Deze stickers komen op tien verschillende milieupleintjes in Enschede
Beeld: Julian Vriend

De camera’s bij de milieupleinen staan 24 uur per dag aan en worden continu bekeken op de meldkamer in Hengelo. Alleen de beelden van illegale afvaldumps worden bewaard. Overige beelden worden verwijderd. De gemeente houdt met het cameratoezicht rekening met de privacy van buurtbewoners. Beelden waarop te zien is dat afval wordt gedumpt worden gedeeld met de handhavers van de gemeente Enschede, die de overtreders opsporen en beboeten.

Drie hotspots

De gemeente start met steun van de gemeenteraad nu met cameratoezicht. Hier zijn 10 locaties voor aangewezen. De camera’s komen in eerste instantie te hangen bij de milieupleinen bij winkelcentrum Enschede Zuid, Lage Bothof en Op de Brouwerij. Op die plekken wordt veel te vaak illegaal afval naast de container achtergelaten. De gemeente onderzoekt of cameratoezicht het gewenste effect heeft.

Voor de tweede keer in korte tijd grijpt de gemeente naar het middel van cameratoezicht als oplossing voor overlast in de stad. Begin deze maand werd bekend dat op last van de nieuwe buregemeester Roelof Bleeker toch camera's komen bij twee fietstunnels in Enschede-Zuid. Bij de tunnels gebeurden de afgelopen jaren meerdere geweldsincidenten, zoals straatroven en mishandelingen. Het gaat vooralsnog om een proef.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.