Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Ik denk dat veel bewoners hun verwarming niet meer aandoen'

De bewoners van Twekkelerveld die de vragenlijst van 1Twente voor de gemeenteraadsverkiezingen invulden, zetten de energietransitie met stip op de eerste plaats. De 5000 woningen moeten voor 2030 gasloos zijn en dat houdt de bewoners bezig. 1Twente was maandag in de wijk met onze mobiele studio en vroeg Boudewijn Timmermans van het Bewonersplatform Twekkelerveld naar de vorderingen.

Stijgende gasprijzen

Eigenlijk zouden de bewoners blij moeten zijn met initiatieven om de woningen in de wijk zo snel mogelijk gasloos te krijgen. Inmiddels is de gasprijs gestegen naar € 3,45 per kuub, meldt Timmermans.

“Dat was eind vorig jaar 0,79 cent. Mensen komen daardoor vies in de problemen. Het gemiddeld inkomen ligt in de wijk op 21.000 euro. Vijfduizend euro minder dan gemiddeld”, zegt de vertegenwoordiger van het platform. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er mensen zijn die hun verwarming niet meer aandoen.”

Huizenpaspoort

Hoewel snelheid is geboden is de werkelijkheid weerbarstiger. De werkgroep is een onderzoekstraject begonnen, dat een huizenpaspoort heeft opgeleverd. In de wijk zijn door een onderzoeksbureau vijf typen woningen vastgesteld. “Daar horen aanbevelingen bij en vervolgens kijken we welke technieken je bij die verschillende woningtypes kunt toepassen.”

20220307 ITV80 1 TV in de Wijk 0118 gast Boudewijn Timmermans CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Warmtenet

Een ander opvallende observatie is dat veel Twekkelervelders een aansluiting op het Warmtenet niet zien zitten. Timmermans staat daar wat anders in en wil eerst alles goed op een rijtje hebben. Maar hij kent de gereserveerde houding ten opzicht van het Warmtenet.

“De levering van warmte gebeurt door een monopolist. Je zit eraan vast als je ervoor kiest. De bedrijven vinden het moeilijk om uit te leggen hoe de rekening is opgebouwd. Dat vinden mensen lastig”, weet Timmermans. En dan is de manier waarop warmte wordt opgewekt ook niet bepaald duurzaam.

Eerst isoleren

Even wachten voordat onomkeerbare besluiten worden genomen, lijkt hem een betere weg. “We staan pas aan het begin. Ga nou eerst eens isoleren. Kom dan over toen jaar terug. Misschien is er dan wat anders. Je ziet nu al dat er alternatieven aankomen.”

Volgens hem moet de gemeente kleur bekennen en richtinggevende uitspraken doen. Eén ding is voor hem zeker: “2030 redden we niet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.