Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Glanerbrugse huisarts Cees van Reemst neemt na 35 jaar afscheid

334209 694

Vroeger was de gezondheidszorg in de eerste lijn vooral gericht op behandeling. De laatste jaren is het voorkomen van ziektes een belangrijk deel van het werk geworden, zegt vertrekkend dokter Cees van Reemst.

De Glanerbrugse huisarts Cees van Reemst (65) gaat begin april met pensioen. Zijn praktijk wordt voortgezet onder de naam Huisartsenpraktijk de Brug. Omdat er nog geen blijvende opvolger is gevonden zijn er voorlopig twee waarnemende huisartsen. Iris Guchelaar en Maaike Lagrand beginnen volgende week dinsdag.

Medicijnen
35 jaar geleden belandde Van Reemst in Glanerbrug. Na zijn studie medicijnen in Groningen werkte hij eerst een jaartje als waarnemend arts door het hele land. Daarna vond hij het tijd om een vaste plek te zoeken voor zichzelf en zijn gezin. Dat werd dus Glanerbrug. Hier werkte hij vanaf 1983 samen met dokter Verheyden. Toen deze in 1987 definitief uit de praktijk stapte ging Van Reemst als zelfstandige huisarts verder.

Diensten
"In de jaren 80 en 90 draaiden we met vier Glanerbrugse huisartsen volledige diensten. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Op een gegeven moment was dat niet meer op te brengen, de druk werd steeds groter. Rond de eeuwwisseling hebben de Glanerbrugse huisartsen zich aangesloten bij de Huisartsenpost Enschede".

Infecties
"Vroeger was er sprake van veel ernstige bacteriële infecties", noemt Van Reemst een voorbeeld van de veranderingen die hij meemaakte. "Door de uitbreiding van vaccinaties is dat minder. Ook de benadering van suikerziekte en hart- en vaatziektes is anders. Tegenwoordig word je vroegtijdig gecontroleerd. Hierdoor is de kans kleiner dat de situatie ontspoort. De komst van praktijkondersteuners heeft dit mogelijk gemaakt. De praktijk is gegroeid, de organisatie is echter complexer geworden. Dat is de keerzijde."

Afscheid
Van Reemst neemt woensdag 11 april van 15.30 tot 19.00 uur afscheid met een receptie in het Liberein Ariënshuis in Glanerbrug.

Hij vraagt patiënten die hem een cadeau willen geven in plaats daarvan een donatie te schenken aan de stichting Leendert Vriel. "Het boeiende van ons vak is het begeleiden van mensen in hun ziekteproces. Daar hoort sterven ook bij. Ik merk dat mensen steeds vaker thuis in de eigen vertrouwde omgeving willen sterven. Dat is mogelijk dankzij de begeleiding van mensen van Leendert Vriel."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.