Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Meeste partijen in Enschede willen niet samenwerken met PVV'

335878 851563

Een werkbare en breed gedragen coalitie. Daarnaar moeten de informateurs Jon Hermans Vloedbeld en Trudy Vos op zoek. Zaterdag beginnen ze al met hun eerste verkenning.

VVD'er Hermans was van 2009 tot 2016 burgemeester van Almelo en is nu waarnemend burgemeester van Oud Beijerland. Trudy Vos, partijloos, werkte voor haar aantreden bij het roc als secretaris en algemeen directeur van de Regio Twente. In 2013 werd zij uitgeroepen tot 'Twentse zakenvrouw van het jaar'. "Ze houden zich niet bezig met het Enschede-akkoord, ze moeten de coalitie vormen", zei coalitieleider Niels van den Berg van Burgerbelangen.

PVVHoewel het duo blanco begint, gaf hij al wel een schot voor de boeg. "De meeste partijen geven aan dat samenwerking met een van de partijen niet de voorkeur heeft", formuleerde de voorman van Burgerbelangen voorzichtig. Zonder het beestje bij de naam te noemen, werd al snel duidelijk dat daar de PVV mee werd bedoeld.

Van den Berg sprak met de nieuwe gemeenteraad over de gesprekken die hij met de 12 partijen had gevoerd en de voortgang van het proces om een bestuursakkoord en een Enschede akkoord te sluiten. Uit zijn verslag valt op te maken dat de partijen in dit stadium elkaar inhoudelijk geen strobreed in de weg leggen. Ook pleit een zeer ruime meerderheid voor een coalitie die zeker 22 van de 39 zetels bezet. Er zijn zeker 5 partijen nodig voor die meerderheid.

Financiën Van den Berg wil alsnog onderzoek doen naar een coalitie van 20 of 21 zetels. "Maar zo'n meerderheid is broos", vulde hij zelf al in.

De gemeenteraad krijgt veel voor de kiezen, verwacht Van den Berg. De lijsttrekker denkt dat de financiën het grootste pijnpunt is. "Ook zorg, werkgelegenheid en duurzaamheid zijn zwaartepunten." Het is de bedoeling om straks een 'Enschede-akkoord' te sluiten waarin de 5 belangrijkste stadsthema's worden benoemd en waaraan 4 jaar wordt gewerkt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.