Hengelo

Jan Huiskes (R3) wil zich inzetten voor meer betaalbare koopwoningen in Hengelo

Wie zijn de gezichten van de partijen waar we in Hengelo en Enschede op kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart? En wat vinden zij? In het kader van de 1Twente-verkiezingscampagne 'Ik Teken voor 80' bestoken we de lijsttrekkers van beide gemeenten met vragen. Deze keer in de rubriek Vragenvuur Jan Huiskes, lijsttrekker van R3 in Hengelo.

Realisme, Respect, Rechtvaardigheid

De partij doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. R3, dat een driekoppige (!) kandidatenlijst heeft, staat voor Realisme, Respect, Rechtvaardigheid. Een belangrijkste doelstelling van R3 is het realiseren van betaalbare koopwoningen.

"Daar hebben wij ook een plan voor ingediend", zegt Jan Huiskes. De lijstrekker is teleurgesteld hoe de gemeente daarmee is omgegaan. "De gemeente Hengelo wordt geregeerd door computers. Ik zal het uitleggen: Ik heb een plan ingediend, de gemeente stuurt een e-mail terug dat de aanvraag is ontvangen, dezelfde minuut volgt een mail dat de mail in behandeling is genomen en een minuut later dat het is afgehandeld. Schandalig."

icon_main_quote_red_glyph

"Bij het plan voor de Hijschkamer op het marktplein kon iedereen zien dat dit financieel niet uit kan. Dan wordt een toneelproducent gevraagd om dat uit te rekenen. Dat lijkt nergens op."

Jan Huiskes, lijsttrekker R3

Visie binnenstad

Huiskes constateert dat Hengelo geen juiste visie heeft voor de binnenstad, maar vindt desondanks dat de stad de afgelopen vier jaar leefbaarder is geworden. Hij is niet te spreken over 'het gesteggel' over het marktplein de afgelopen jaren en geeft het zittende college met een 5 een onvoldoende.

"Er heeft niemand verstand van onroerend goed. Bij het plan voor de Hijschkamer op het marktplein kon iedereen zien dat dit financieel niet uit kan. Dan wordt een toneelproducent gevraagd om dat uit te rekenen. Dan had je ook een taxichauffeur of een bakker kunnen vragen. Dat lijkt nergens op."

De lijsttrekker van R3 wil de politieke arena in vanwege het 'gebrek aan kennis' dat er nu is in de raad. "Als ik bestuurlijke verantwoordelijkheid moet nemen, dan graag. Zij hebben er geen verstand van. Unaniem ging de gemeenteraad akkoord met het plan voor de Hijschkamer en ook de burgemeester stond te applaudisseren. Het was het slechtste idee ooit, maar goed dat het niet is doorgegaan."

Verhaal gaat verder onder de foto

Jan Huiskes 1 Ernst Bergboer
Jan Huiskes (R3) wil zich inzetten voor meer betaalbare koopwoningen in Hengelo. © 1Twente / Ernst Bergboer

Versnippering

De versnippering van de landelijke en lokale politiek vindt Huiskes geen goede ontwikkeling. “Eigenlijk zou de kiesdrempel omhoog moeten. Met teveel partijen kun je eigenlijk geen coalitie vormen. Dat is ook zo in Den Haag.”

R3 mag dan ook de zoveelste partij in Hengelo zijn en daarmee ook bijdragen aan de versnippering, maar Huiskes is daarover duidelijk: “Je kunt wel weinig partijen hebben, maar als niemand verstand van zaken heeft, dan moet er toch écht eentje bij.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.