Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ambitie is groot: 'Binnen 5 jaar heeft Beckum er 80 woningen bij'

Beckum mag zich gaan voorbereiden op de bouw van 130 woningen én een nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) ofwel een superdeluxe dorpshuis. Dat maakte het Hengelose College van B en W dinsdag 1 maart bekend. Later die dag kwamen de Beckumers massaal bijeen in zalencentrum Het Wapen van Beckum om bijgepraat te worden.

Bij 1Twente Vandaag laten Herman Bunte van de Dorpsraad Beckum en gemeentelijk projectleider Erik Tissingh hun licht schijnen over deze voor Beckum zo belangrijke stap.

'Geheel nieuw gebouw'

De mfa komt overigens niet in of aan de kerk. Dat was tot gisteren nog een van de mogelijke scenario's. Erik Tissingh: "Het moet een geheel nieuw gebouw worden. Het ligt voor de hand dat het op de plek komt van de huidige spelzaal. Daar is enkele jaren geleden al een uitbouw met nieuwe kleedkamers gerealiseerd. De mfa in of aan de kerk blijkt te kostbaar en is ook niet praktisch. Met name oudere Beckumers vinden dat jammer, maar de jeugd heeft die sentimenten minder en bekijkt het door een praktische bril."

Overigens blijft de kerk als gebouw wel behouden. De Heilige Geest parochie zal er in samenspraak met de dorpsraad en de gemeente een nieuwe eigenaar voor gaan zoeken. Tissingh: "Wat er in komt? Alle opties zijn nog open. Maar om het rendabel te houden, zal het zeer waarschijnlijk iets commercieels worden. Woningen, kantoren of horeca of een combinatie daarvan. Mocht er horeca in komen, dan blijft het in elk geval ook toegankelijk. Dat zouden veel Beckumers wel graag zien."

“Er is nu een stuk enthousiasme in het dorp, dat ik zelden gezien heb.”

Eensgezind

Gisteravond waren behalve veel Beckumers ook dorpswethouder Claudio Bruggink en vertegenwoordigers van vrijwel alle raadsfracties aanwezig. Ook zij schaarden zich allemaal achter de gemeentelijke ambities. Dit tot vreugde van Herman Bunte: "Het tekent de eensgezindheid, ook bij de politiek."

Bunte staat op het punt om z'n voorzittershamer over te dragen en is blij dat dat op zo'n mooi moment kan: "Er is nu een stuk enthousiasme in het dorp, dat ik zelden gezien heb. We voelden ons in het verleden soms wat verweesd, maar worden nu gezien en gehoord." Erik Tissingh: "De ambitie die er in Beckum al was wat betreft de mfa en de 130 woningen is gisteren concreet gemaakt en daarnaast heeft de gemeente deze nu overgenomen. Dat is de winst van gisteren."

Kerk beckum still 1twente
Lees ook
College Hengelo: 'Beckum mag 130 woningen bouwen en krijgt één allesomvattend dorpshuis'

Wensen van verenigingen

De kogel is nu bijna door de kerk, aldus de mannen. Tissingh over de vervolgstappen: "Nu moet er een ruimtelijk plan gemaakt worden. Daarin staat hoeveel woningen waar precies komen, worden afspraken met grondeigenaren vastgelegd en wordt de mfa uitgewerkt. Het ontwerp, de begroting, de exploitatie, de wensen van de verenigingen, etcetera."

In het gemeentelijk persbericht staat dat er binnen nu en dertien jaar 130 extra woningen worden bijgebouwd. Maar de behoefte is er toch nu? Er moeten nu toch snel veel huizen worden gerealiseerd? Tissingh lacht: "Klopt. De piek in de woningbouw zit echt in de komende 4 tot 5 jaar. Dan moeten er 80 woningen worden gebouwd. Die overige 50 komen daarna."

Susan annink tvo beckum
Lees ook
Komen school, sport, cultuur en kerkgemeenschap van Beckum straks onder één dak?
Beckum mfa woningbouw maart 2022 FOTO ERIK TISSINGH
Zo'n tweehonderd Beckumers en vertegenwoordigers van vrijwel alle raadsfracties waren dinsdagavond van de partij in het Wapen van Beckum
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.