Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Droom en levenswerk van Bas en Esther in vlammen opgegaan

336168 853377

Bas en Esther Pierik kochten in maart 2015 een voormalige brandweerwagen om er ooit met hun gezin een wereldreis mee te maken. Na bijna drie jaar volop verbouwen had het tweetal de wagen omgetoverd tot een mobiel huis, maar een week voordat de klus klaar was declasseerde een brand hun droomvoertuig tot een hoopje schroot. Via een geldinzamelingsactie proberen ze het nu opnieuw.

De banen waren al opgezegd, het huis leeggehaald, de vaccinaties waren achter de rug en de route uitgestippeld. Bas (36), Esther (30) en zonen Etienne (5) en Eden (2) Pierik waren klaar voor hun droomreis. Vanuit Enschede naar Portugal, met de boot naar Brazilië en door naar Ushuaia (Argentinië) de meest zuidelijkste stad ter wereld. Dan al rijdend naar Noord-Alaska, om vervolgens de oostkust van Amerika op te zoeken. Per boot verder naar Zuid-Afrika, waarna een volgende reis naar Mongolië zou beginnen. Een reis voor onbepaalde tijd. De verkoop van hun huis moest alles financieren.

Maar een brand op 28 februari dit jaar gooit roet in het eten. Een persoon die met een caravan naast het voertuig van de familie Pierik op een boerenerf stond geparkeerd, wil in zijn wagen overnachten. Om de kou enigszins dragelijk te maken steekt hij een paar waxinelichtjes aan, waarna hij even wegloopt. Bij terugkomst is het al te laat: alles staat in lichtelaaie.

OngeloofBij Bas en Esther thuis rinkelt de telefoon, en als een agente vertelt wat er aan de hand is, gelooft Bas haar niet. Ongeloof vult je. Je denkt dat er een vervroegde 1 april grap wordt uitgehaald. Desondanks stappen ze in de auto, grappen makende over wat ze op de plek des onheils aantreffen. We wisten zeker dat we in de maling werden genomen , aldus Esther. Toch groeit het gevoel van het zal toch niet met elke minuut.

Bij aankomst blijkt hun onderbuikgevoel waar te zijn. De vlammen kon je al van ver zien, de brandweer was nog volop bezig , sombert Bas. Even daarna valt de schade te zien. Er was niets meer van over. De ramen waren gesmolten door de hitte, de ingebouwde keuken, bedden, douche, toilet, watervoorziening, noem het maar op: alles was vernietigd.

Niet verzekerdMet als gevolg dat de bloed, zweet en tranen van de laatste drie jaar niets meer waard zijn. Maar het wordt nog vervelender voor het tweetal. Er was zeker geen opzet in het spel, maar de persoon die dit veroorzaakte was niet verzekerd , vertelt Bas. En hun eigen wagen? Die wilde we over een week laten taxeren en verzekeren, omdat we zo goed als klaar waren met verbouwen , legt Esther uit. Dus zien ze van hun giga-investering geen cent terug. Drie jaar lang hebben we al ons spaar- en vakantiegeld in de wagen gestopt , aldus Bas. Hij schat de totale schade over de 100.000 euro.

Het voorval was een flinke klap voor zoon Etienne. Hij heeft zelf veel gedaan voor de wagen, bijvoorbeeld met het helpen van het bouwen van zijn bed. Hij was zichtbaar ontdaan, en zeker twee weken een ander kind , weet Esther.

'Opnieuw!'Het tweetal is neer, maar niet verslagen door de brand. Ze hebben hun oude banen weer opgepakt, en proberen via een geldinzamelingsactie de droom voort te zetten. Daar hebben ze wel lang over nagedacht. Ik vind het vrij heftig om aan anderen te vragen of ze geld willen doneren. Daarnaast hebben wij een fors bedrag nodig , vertelt Bas. Voorlopig hebben ze een doneerdoel van 75.000 euro neergezet, maar dat is volgens hen zeker niet genoeg. Maar het zou ons al enorm op weg helpen.

Doneren? Dat kan via de site van doneeractie.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.