Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedeër de cel in voor witwassen 1,7 miljoen aan bitcoin

336688 bitcoin 2007769 960 720

Een 39-jarige Enschedeër is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar cel voor het witwassen van meer dan 1,7 miljoen aan bitcoins. Tijdens het witwasonderzoek kwam de politie bovendien zijn hennepkwekerij in Hengelo op het spoor.

De Enschedeër werd gepakt dankzij een jaren durend, landelijk politie-onderzoek onder de naam Nocis. Dat liep al sinds 2013. Uiteindelijk werden zes verdachten opgepakt die gezamenlijk zeker 10 miljoen verdienden aan het witwassen van de digitale valuta. De veroordeelde mannen komen uit heel Nederland. Het ging om drie handelaren, die bitcoins opkochten, en drie klanten, die er cash geld voor kregen.

Crimineel geld
De Enschedeër was één van de klanten. Tussen 1 januari 2014 en 29 september 2015 wisselde hij regelmatig grote hoeveelheden bitcoins in bij de handelaren. In totaal ging het om meer dan 1,7 miljoen euro en volgens de rechtbank was dat grotendeels afkomstig uit criminele activiteiten. De Enschedeër zelf verklaarde dat hij het digitale geld had gewonnen met online gokken en met zijn handel in hennepzaadjes en magic truffels , paddestoelen met een hallucinerend effect.

Hennepkwekerij
Maar de rechtbank geloofde zijn verhaal niet. Wat niet hielp was dat er tijdens het onderzoek een hennepkwekerij werd aangetroffen waarvoor hij verantwoordelijk wordt gehouden. Op 2 november 2015 doorzocht de politie een bedrijfspand aan de Slachthuisweg in Hengelo. Daar werd achter een loze muur een hennepkwekerij met bijna 1.000 planten ontdekt. Bovendien werden die dag in de woning van de Enschedeër een gas-alarmpistool, amfetamine en cocaïne aangetroffen. Al deze ontdekkingen waren bijvangst in het onderzoek naar de illegale bitcoinhandel.

Pinnen
De handelaren beweerden tijdens de rechtszaak dat ze geen idee hadden waarmee hun klanten de bitcoins hadden verdiend. Ze vroegen daar ook niet naar, om de klanten niet af te schrikken. De handelaren hadden in heel Europa bedrijven opgericht, om op die manier onopvallend grote geldbedragen bij elkaar te kunnen pinnen voor de betalingen.

Zwart geld
Volgens de rechtbank moeten de handelaren een vermoeden hebben gehad dat de bitcoins die ze opkochten geen eerlijk verdiende valuta waren. Anders hadden de verkopers wel zaken gedaan met legale bitcoinwisselaars die betalen via bankrekeningen. Juist omdat het om cash betalingen ging en de handelaren provisies vroegen tot wel 10 procent van de waarde, was het volgens de rechtbank duidelijk dat het hier om zwart geld ging dat buiten het zicht van financiële instanties moest blijven.

De strafzaak tegen de zes mannen nam zes dagen in beslag. De handelaren werden veroordeeld tot straffen van 2, 3 en 3 jaar; de witwassers tot 1, 2 en 2,5 jaar cel.

Katvangers
Justitie kwam de bende op het spoor door een ander onderzoek naar een fraude met facturen en een internationaal onderzoek naar drugshandel. De bitcoinbende bleek niet alleen in Nederland actief, maar wisselde ook bitcoins in Letland, op Malta en op Cyprus. Bankrekeningen stonden op naam van henzelf, maar ook op naam van door hun opgerichte stichtingen en van katvangers. In het onderzoek maakte Justitie gebruik van onder andere pseudokoop, infiltratie en tappen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.