Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Experiment in Enschede: jeugdhulp naar de scholen

339549 boekjes

Op zes scholen wil de gemeente Enschede vanaf het nieuwe schooljaar experimenteren met jeugdhulpverleners op locatie.

Een specialist op gebied van jeugdzorg die altijd op school aanwezig is. Enschede ziet Almere als leidend voorbeeld om hoge kosten op de jeugdzorg te drukken.

TekortenAanleiding zijn structurele tekorten op jeugdhulp. Enschede vindt dat het veel te weinig budget krijgt van het rijk om alle zorgtrajecten voor kinderen - die tot wel 130.000 euro per traject kunnen kosten - te betalen. Het tekort op het jeugdzorgbudget in Enschede is al bijna 14 miljoen euro. De invloed is beperkt, omdat veel jeugdzorgcliënten zijn doorverwezen via de huisarts. En die heeft het mandaat.

Almere stond in 2016 voor een soortgelijke situatie. Het college daar besloot zelfs wachtlijsten te vormen, omdat het geld op was. De laatste drie maanden van het jaar konden jeugdige cliënten alleen in uitzonderlijke situaties beroep doen op een kinderpsycholoog of - psychiater.

Sinds medio 2016 experimenteert Almere met jeugdhulpverleners op een basisschool. Het doel is om kinderen die behoefte hebben aan jeugdzorg zo vroeg mogelijk te ontdekken. Zo kan met relatief goedkope en preventieve zorg worden voorkomen dat zij later stadium aanspraak doen op specialistische jeugdzorg. Ook werkt het drempelverlagend, omdat kinderen vaak niet meer naar een zorginstellling hoeven om een traject te volgen.

SuccesDe aanpak werkt volgens de PO-raad, sectororganisatie in het basisonderwijs. In 2,5 jaar tijd daalde het aantal verwijzingen naar zwaardere jeugdzorg met 20 procent. Het aantal beroepen op psychische jeugdhulp is gehalveerd.

Enschede wil vanaf het nieuwe schooljaar ook met jeugdhulpverleners op scholen beginnen. Zes scholen krijgen een zorgaanbieder toegewezen, die een maximumbudget ontvangt. De school, hulpverelener en ouders overleggen samen (eventueel met inspraak van wijkteam of jeugdarts) welke hulp passend of noodzakelijk is.

Stichting Jarabee gaat aan de slag op het speciaal onderwijs van De Spinaker, De Tender en de Dr. Ariënsschool. Intermetzo levert hulpverleners op het voortgezet onderwijs van Het Reliëf, Het Corylus College (Attendiz) en Bonhoeffer College locatie Vlierstraat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.