Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ruim 100 wietpanden gesloten in Twente

339969 301587 720468 2

Na vondst van wietplantages ging vorig jaar in Twente 105 keer het slot op de deur. Vooral woningcorporaties zijn onverbiddelijk als er in hun woningen wordt gekweekt.

In Twente zijn vorig jaar 105 panden ontruimd en afgesloten na de vondst van een hennepplantage. Dat blijkt uit het regionale ondermijningsbeeld, van de Veiligheidsregio Twente. Daarin zijn alle signalen van ondermijnende criminaliteit in de regio verzameld, om er vervolgens een Twentse aanpak op te kunnen maken. In totaal werden er 213 plantages aangetroffen.

Het overgrote deel van de gesloten panden, 91 stuks, zijn huizen van woningcorporaties. Die hebben al enige tijd het beleid dat de huur wordt opgezegd als een huurder een wietplantage heeft. Die huurder komt vervolgens op een zwarte lijst, waardoor het onmogelijk is om elders in de regio bij een woningcorporatie te huren.

Burgemeester sluit woning
In veertien gevallen werden door burgemeesters panden op slot gezet. Het gaat dan om woningen of bedrijfshallen waarin wiet werd gekweekt. Een burgemeester kan op basis van de zogenaamde Wet Damocles een drugspand sluiten.

Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo en regionaal portefeuillehouder Ondermijning: Dat doen we niet om te straffen voor het criminele feit - dat is aan het Openbaar Ministerie om te onderzoeken en de rechter om over te oordelen. Maar we doen het wel om het ondermijnende effect uit de samenleving te halen. Bijvoorbeeld die buurman die zonder te werken in een dure auto rijdt en drie keer per jaar op vakantie kan: die wil je uit een straat weghalen.

'Zwaar middel'
77 keer werd er door burgemeesters een waarschuwingsbrief gestuurd naar de eigenaar van een drugspand. Gerritsen: Dat doen we als iemand het voor het eerst doet en met goede argumenten kan aangeven waarom er een plantage heeft gestaan. Bijvoorbeeld: iemand heeft zich laten gebruiken om het te doen. Een woning sluiten is een zwaar middel, en dat we goed moeten afwegen. Soms volstaat een waarschuwing.

In 15 procent van de gevallen is vorig jaar door gemeentebesturen niets gedaan met een wietplantage. Dat is volgens Gerritsen echt te veel. De afspraak is dat we als burgemeesters altijd optreden, al is het maar een waarschuwing. We willen een sluitend systeem hebben, en dan moet je alles goed vastleggen en de gegevens centraal delen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.