Hengelo

Jezus Leeft-lijsttrekker: 'Hengelo kan wel wat meer naastenliefde gebruiken'

Het spande er nog even om of de partij Jezus Leeft voldoende ondersteuningsverklaringen zou krijgen om in Hengelo mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar het is gelukt. Of eigenlijk moeten we zeggen: het is hem gelukt. Keoma Ong-A-Fat (30) is de lijsttrekker én enige kandidaat voor de partij in Hengelo. Hij was vrijdag 4 februari te gast bij 1Twente Vandaag.

Twickel College

De oud-leerling van het Twickel College gelooft er stellig in dat de partij in Hengelo één zetel gaat halen en dat hij die plek dan gaat innemen. In Hengelo waren er in elk ruim voldoende 'stemmen' om hem aan een plek op de kieslijst te helpen. Hij had twintig zogeheten 'ondersteuningsverklaringen' nodig, maar haalde er dertig op. Dat gebeurde allemaal in een paar dagen tijd. Sterker nog, tot begin dit jaar had Keoma Ong-A-Fat er nog helemaal niet aangedacht om aan de verkiezingen mee te doen.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ga met iedereen even liefdevol om. Zo leer ik het uit de bijbel. Maar de bijbel zegt ook dat homoseksualiteit verkeerd is."

Keoma Ong-A-Fat, lijsttrekker Jezus Leeft Hengelo

Motivatie

Florens van der Spek, de rechterhand van partijoprichter Joop van Ooijen, benaderde hem. Ong-A-Fat: "Ik kende hem al via de kerk en hoefde er niet lang over na te denken. Veel mensen haken af als ze ergens voor gevraagd worden waar ze veel moeite voor moeten doen, maar ik geloof dat Hengelo een partij als Jezus Leeft nodig heeft. Je moet natuurlijk kennis hebben van de nodige dossiers, maar je motivatie is minstens zo belangrijk."

'Alles is oplosbaar met de bijbel in de hand'

Jezus Leeft zoekt nadrukkelijk geen mensen die al in de politiek werkzaam zijn en wel van partij willen switchen, liet partijoprichter Joop van Ooijen eerder deze week weten tegenover 1Twente: "Daarvan hebben we er al genoeg! Nee, we zoeken mensen die pragmatisch zijn, we mikken op de man en vrouw van de straat voor wie echte naastenliefde nog bestaat. Wij zeggen dat alle problemen zijn op te lossen met de bijbel in de hand."

Suriname en Ootmarsum

Keoma is geboren uit een Surinaamse vader met Chinese roots (vandaar die naam) en een rooms-katholieke moeder uit Ootmarsum. Hij kreeg het geloof echter niet vanuit huis mee: "Nee, dat kwam veel later. Mijn ouders gingen niet naar de kerk, maar mijn tweelingbroer had zich aangesloten bij de Jehova's Getuigen. Een jaar of acht geleden kwamen wij daarover in gesprek. Toen hij me vertelde dat Jezus was gestorven voor onze zonden en dat God ons daarom accepteerde, viel het kwartje. Ik zag dat als een feit en wist tegelijkertijd dat God dat van mij wist."

icon_main_info_white_glyph

Nul zetels

Jezus Leeft wil in 22 gemeenten aan de verkiezingen meedoen. Hengelo is de enige gemeente in Overijssel. Overigens heeft de partij nergens in Nederland momenteel zetels in de gemeenteraad. De partij heeft aan verschillende verkiezingen meegedaan voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten, Europees Parlement en gemeenteraden, maar nooit ergens een zetel weten te behalen. Mocht Keoma Ong-A-Fat naar het Hengelose pluche willen, dan heeft hij ruim duizend stemmen nodig.

Keoma Ong A Fat Ernst Bergboer
Keoma Ong-A-Fat, lijsttrekker in Hengelo voor 'Jezus Leeft' © Ernst Bergboer

Familie

Tijdens een Christelijke conferentie in Amsterdam voelde hij zich voor het eerst helemaal 'bevrijd'. In de hoofdstad sloot hij zich samen met z'n broer aan bij een kerk en daar zijn de broers nu elke zondag van de partij, samen met hun echtgenotes: "Daar zijn we helemaal thuis. De mensen daar voelen als onze familie."

Homoseksualiteit

Over familie gesproken. Hij is heel uitgesproken wat betreft traditionele familiewaarden: "Deze maatschappij is veel te uitgesproken over seksuele oriëntatie. Alles moet maar kunnen. Aan jonge kinderen wordt op school soms al gevraagd of ze op jongens of meisjes vallen. Ik ga met iedereen even liefdevol om. Zo leer ik het uit de bijbel. Maar de bijbel zegt ook dat homoseksualiteit verkeerd is. In mijn ogen brengt het schade toe aan de maatschappij."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.