Enschede

Enschede 21e cultuurstad van Nederland

Nog wel boven Eindhoven en Breda, maar wel achter Oss en Hoorn: Enschede moet het op de ranglijst van culturele steden in Nederland doen met een 21e plaats.

347792 schouwburg
De relatief klassering van Enschede blijkt uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten die woensdagmiddag in Leeuwarden werd gepresenteerd. In de Atlas hebben onderzoekers gekeken naar het culturele aanbod in vijftig verschillende Nederlandse steden. Behalve Enschede komen ook Hengelo (36) en Almelo (38) voor op de lijst. Het aanbod in Overijssel als geheel is goed voor een zesde plaats in het klassement van de provincies.

In de ranglijst van gemeenten staat Amsterdam bovenaan, gevolgd door Maastricht en Groningen. Vooral steden met een historische binnenstad scoren goed op de lijst.

Cultuurindex
De Atlas-onderzoekers baseren zich op een nieuwe regionale cultuurindex die zij in samenwerking met de Boekmanstichting hebben ontwikkeld. De index weerspiegelt het aanbod van culturele voorzieningen in vijf categorieën: podiumkunsten, beeldende kunst , erfgoed, letteren (bibliotheken en boekhandels) en film. Het is een relatieve maatstaf, waarbij rekening is gehouden met het aantal inwoners in een gemeente of streek.

Vooral op het gebied van erfgoed scoort Enschede slecht. De stad komt daar niet verder dan een 40e plek. Hengelo (44) en Almelo (43) doen het daar zelfs nog slechter. Qua podiumkunsten en beeldende kunst is Enschede goed voor een vijftiende plek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.