Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Paulina (41): €˜Struinstraatjes maken Enschede compleet €™

349685 862039

Paulina Kramer drukt steeds meer haar stempel op de Walstraat. Na een B&B en eetgelegenheid opende ze donderdag café Mood. We moeten als straatjes een dorp in de stad gaan vormen.

Paulina Kramer weet precies waar ze met het ooit vermaarde café Binnenhof naar toe wil. Het moet de huiskamer van het Enschedese centrum worden. Een plek als café Central Perk uit de tv-serie Friends, waar vrienden, ondernemers en ambtenaren elkaar na werktijd treffen.

Spannend vindt ze haar nieuwe avontuur. Doodeng eigenlijk. Ik kan een biertje tappen, maar heb verder geen ervaring met het runnen van een café. Maar ik zeg ook altijd tegen mijn dochtertje van dertien als ze ergens tegenop ziet: Het mooiste ligt achter de grens van het enge. Als je die durft over te stappen, ligt de wereld voor je open . Zo probeer ik ook te leven.

Die instelling en haar tomeloze energie drijft haar man Michel (43), werkzaam als ambtenaar bij de Hof van Twente, weleens tot wanhoop, zegt ze. Maar , voegt ze lachend toe, stiekem vindt hij het ook wel weer leuk. Ik krijg alle steun. Haar man is al zover dat ook hij steeds meer tijd vrijmaakt voor hun horeca- activiteiten aan de kop van de Walstraat.
Bekijk hieronder een eerdere video met Paulina Kramer waarin zij initiatieven vertelt om de Walstraat en de binnenstad van Enschede op te fleuren


Oekepoek
Paulina Kramer (41) heeft zich er inmiddels helemaal op toegelegd. Ze had het naar haar zin als directieassistente bij advocatenkantoor Damsté, maar besloot daarmee te stoppen toen hun Bed & Breakfast Oekepoek groeide. Dat begon met een kamer in hun woning aan de Heutinkstraat, maar breidde zich uit naar een pandje in de Walstraat dat al 35 jaar leegstond.

Op de begane grond startte Kramer een eetgelegenheid, onder andere bedoeld voor het geven van kookworkshops. Vervolgens kreeg ze de mogelijkheid de B&B aan de overkant van het straatje verder uit te breiden met een paar luxe gezinsappartementen en een leegstaand winkeltje uit te bouwen tot receptie.

Daarmee was het klaar, was haar overtuiging. Maar dat idee hield niet lang stand. Het naastgelegen café op de hoek van de Walstraat ging weer eens op slot en bleef deze keer leeg staan. Een doorn in het oog van Paulina Kramer, die uiteindelijk bezweek voor verzoeken van de eigenaar te zorgen voor een nieuwe start. Ik vind leegstand in zo n mooi straatje zo jammer.

30-plussersOoit was de kroeg als café Binnenhof een populaire ontmoetingsplek voor ambtenaren, politici, ondernemers en journalisten, maar later is verschillende keren tevergeefs geprobeerd het nieuw leven in te blazen. Kramer is ervan overtuigd dat het haar wel gaat lukken. We mikken op de groep 30-plussers. Mensen die het niet zo laat willen maken, maar hier toch enkele mooie uurtjes willen beleven.

The NolansZe wijst achter de bar op een hoesje van een singletje van The Nolans. I'm in the Mood for Dancing. Ken je dat nog? Heb ik speciaal in Engeland besteld. Van dat liedje word ik heel vrolijk. Dat zal hier vaak klinken. Voorlopig alleen van donderdag tot zaterdagavond. We beginnen voorzichtig. Kan niet anders, want vooralsnog doen we het met ons tweetjes. We hebben ook drie kinderen, daar moet genoeg tijd voor overblijven.

VoorvechterSinds haar entree in de Walstraat werpt ze zich op als voorvechter van de straatjes en kleinere zaken in de stad, als tegenhanger van de pleinen en de komst van megawinkels als Primark en Decathlon. Ze spreekt zelf van struinstraatjes . Die maken de stad compleet. Ook daar komen de bezoekers voor.

Je ziet aan de randen van de Oude Markt en het Van Heekplein al bijzondere initiatieven, vindt ze. In de Haverstraatpassage heb je nieuwe ondernemers met mooie winkels. In de Korte Hengelosestraat en Korte Haaksbergerstraat heb je leuke zaken, zowel winkeltjes als eettentjes. Maar mensen weten vaak niet dat ze er zitten. We moeten ons als straatjes beter presenteren. Er zou meer samenhang moeten komen, bijvoorbeeld door kleur, groen en verlichting.

Pluk de straat In de Walstraat wordt binnenkort zichtbaar wat ze bedoelt. Ze ging eerder met het credo Pluk de straat met haar ideeën de boer op. Ze zijn door de provincie gehonoreerd met een cheque van 2.500 euro en een bijdrage van de corporaties Woonplaats en Domijn van 1.250 euro. Daarmee zijn onder andere grote stalen bloembakken en watertonnen voor de Walstraat aangeschaft.

Daarin komen planten uit de moestuin van restaurant De Basis, zoals tomaatjes en mint. Zo kunnen restaurants en cafés straks producten uit de eigen straat gebruiken. Hartstikke leuk, toch?

Met de nieuwe aanwinsten moet de Walstraat meer eenheid uitstralen. Het zou mooi zijn als het concept van Pluk de straat kan worden uitgerold naar andere straatjes. Zodat we met elkaar een dorp in de stad gaan vormen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.