Enschede

VIDEO Van de Twentse Truckrun wordt iedereen blij

Klokslag 12 uur gaat deze zaterdag de Twentse Truckrun van start. 420 vrachtwagens rijden in negen colonnes dwars door Twente. Luid toeterend, en jongen of meisje, man of vrouw met een verstandelijke beperking op de bijrijdersstoel.

350013 download 213
De dame achter de kassa van het tankstation vindt het jammer. Vier jaar achtereen had ze vanaf haar plek prachtig uitzicht op de honderden vrachtwagens van de Truckrun, nu moet ze het doen met het extreme luide getoeter. Dit jaar heeft Truckrun 2018 heeft een andere route om Enschede uit te komen. Ze lacht. ,,Meer mensen hadden zich vergist. Om 12 uur stond het hier aan de Auke Vleerstraat vol met toeschouwers die hun stoeltjes hadden meegenomen.â


Ontroerd
Dat is de truckrun, die deze zaterdag van Enschede naar Wierden, Kloosterhaar, dwars door Almelo om dan via Borne weer terug te rijden naar het beginpunt, de Grolschveste. Verstandelijk beperkte mensen uit talloze instellingen worden door truckers door Twente gereden, is het concept. Maar van de Truckrun worden veel meer mensen blij of ontroerd. Het publiek dat hier en daar massaal langs de weg zit om uitbundig te zwaaien, de meer dan 400 chauffeurs, de politieagenten, de verkeersregelaars, de truck-spotters met cameraâs om hun nek, de mensen die de gehandicapten begeleiden, allemaal vinden ze het even prachtig.

Bakkie
De chauffeurs zijn er al vroeg om hun vrachtwagens nauwgezet te parkeren voor het voetbalstadion. Voor hen is de ochtend dé gelegenheid om even bij te kletsen. Normaal knipperen ze met de lichten als ze elkaar tegen komen op de weg, of praten wat via het âbakkieâ, tijdens de Truckrun zijn er voor vertrek uren voor koffie en een live-gesprek. Ondertussen worden de bewoners van onder meer de LosserHof, ât Bouwhuis en kleinschalige woonvoorzieningen in Almelo, Tubbergen en Nijverdal opgehaald door busjes en bussen.

Laat maar komen
Gerard Veldscholte, hij is de grote regelaar, rijdt even naar zijn werkplek ât Bouwhuis en krijgt onderweg telefoon. Hij drukt op zijn oortje, luistert, en zegt dan: âlaat maar komenâ. Legt uit: ,,Dat was een medewerker van een zorginstelling. Een cliënt was huilend bij haar gekomen. Ze stond niet op de lijst voor vandaag. Een vergissing. Nou, dat gaan we gewoon even oplossen.â

Grootste
Want hij weet als geen ander: De bijna 450 mensen die vandaag vanaf de bijrijderstoel een mooi uitzicht op Twente hebben, kijken er vaak het hele jaar naar uit. En dat al 27 jaar, in een van de grootste Truckruns die Nederland rijk is. De van Twente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman