Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gevraagd: ideeën voor mooier centrum Enschede

350079 enschede 12

Stadsbeweging Overijssel en de gemeente dagen Enschedeërs uit om met ideeën en initiatieven te komen die de binnenstad verfraaien. Plannen die op een positieve wijze bijdragen aan een 'bruisend en boeiend centrum kunnen in aanmerking voor financiële steun.

De gemeente Enschede doet de oproep op de eigen website. Inwoners, pandeigenaren, ondernemers; iedereen kan ideeën inbrengen. Bij de in te dienen initiatieven kan het gaan om een innovatief project voor de binnenstad, het aanpakken en verfraaien van een straat in het centrum door het toevoegen van groen of verlichting. Ook het organiseren van activiteiten valt onder het project.

Facelift
Een voorbeeld van financieel te ondersteunen initiatieven is de eigenaar of ondernemer in de binnenstad die zijn pand (zoals een winkel) een facelift wil geven. Een aantoonbare bouwkundige en visuele verbetering kan leiden tot een vergoeding van 20 procent van de kosten tot een maximum van 15.000 euro per gevel.

Het gevelbeeld kan ook verbeteren door het verwijderen van luifels. Die aanpassing kan ook in aanmerking komen voor een bijdrage van 20 procent van de kosten tot maximaal 5000 euro per gevel. De financiële steun geldt ook voor het wonen boven winkels in het stadscentrum, dat de leefbaarheid en veiligheid bevordert.

Een illustratie van een succesvolle en geslaagde gevelaanpak is volgens het Actieprogramma Binnenstad de aanpak van de pui van Boekhandel Broekhuis aan de Marktstraat. Daar werd enige tijd geleden metershoog het gedicht Textielstad van Willem Wilmink op de gevel aangebracht. Ook de aanpassingen die plaatsvonden in de Haverstraatpassage, de Stadsgravenstraat en de Zuiderhagen worden als goede voorbeelden opgevoerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.