Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Saxion-studenten blazen onopgeloste moordzaken nieuw leven in

351371 police 850054 960 720

Studenten van Saxion gaan proberen onopgeloste zaken nieuw leven in te blazen, aan de hand van een moorddatabase die ze zelf helpen te vullen.

Die moorddatabase wordt momenteel opgezet door Hogeschool Saxion, samen met het bedrijf Pandora Intelligence. Het is nog in de testfase. De bedoeling is dat het op korte termijn operationeel wordt. Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology, gaf donderdagavond tijdens het Grootste Kennisfestival in Deventer alvast een inkijkje in de mogelijkheden.

Tbs-kliniekenDe database wordt, behalve door studenten van Saxion, gevuld door die van de Universiteit van Twente, de politieacademie en de Hogeschool van Amsterdam. De informatie is afkomstig van openbare bronnen, maar bestaat ook uit gesprekken met experts van bijvoorbeeld reclassering en tbs-klinieken.

Vastgelopen moordzakenDe verzamelde informatie, in combinatie met de denkkracht van studenten en inzet van vrijwilligers, zou nieuwe inzichten moeten geven in vastgelopen moordzaken. In de hoop dat politie en justitie vervolgens besluiten zo n cold case te heropenen. Wij gaan niemand aanhouden, verhoren of afluisteren , zegt Knotter. Maar misschien vergaren we zoveel nieuwe aanknopingspunten dat justitie besluit zulke bijzondere opsporingsmiddelen in te zetten.

Knotter denkt niet valse hoop te wekken bij nabestaanden. We maken vooraf heel duidelijk wat we wel en niet kunnen doen. Uiteindelijk doen we het ook voor de nabestaanden. Die willen vaak maar een ding weten: doen jullie nog iets?

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.