Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fonds Wederopbouw helpt William Spinmuis aan treintjes

Het eerste geld is uitgedeeld voor goede ideeën waarmee Enschede uit de crisis moet komen. De stadsjury van het Fonds Wederopbloei ondersteunt Concordia dat experimenteert met hybride theatervormen waarmee cultuur en theater bij de Enschedeërs thuis wordt gebracht. William Spinmuis uit Stroinkslanden krijgt geld om nieuwe treinen en materiaal aan te schaffen waarmee kinderen kunnen spelen.

Kracht van Enschede

In het programma Kracht van Enschede dat elke vrijdagavond wordt uitgezonden vertellen initiatiefnemer en gemeenteraadslid Marc Teutelink en Ellen Peters van Concordia hoe het Fonds Wederopbloei te werk gaat. In de eerste ronde werden negentien ideeën aan de stadsjury gepresenteerd. Vier vielen er in de prijzen. Er volgen nog drie ronden. Iedere Enschedeër krijgt de kans een greep uit de pot met zes ton te doen.

Wederopbouwfonds

“We zijn heel tevreden over het fonds. Het is voor de hele stad. Vandaar dat we ook willen dat de Enschedeërs zelf bepalen wie er ondersteuning krijgt”, vertelt gemeenteraadslid Marc Teutelink van Burger Belangen Enschede die samen met het CDA en ChristenUnie het initiatief nam om het Fonds in het leven te roepen.

Lockdown

“Dat was tijdens de eerste lockdown. Mensen leden eronder. We werden plotseling allemaal kwetsbaar. We vonden dat een duwtje in de rug nodig was zodat mensen weer goed in hun vel komen te zitten. Als dit werkt, moeten we ons misschien wel hard maken voor nog meer.”

Pop-up theater

Het experiment met hybride theatervormen van Concordia werd gehonoreerd. “We kunnen nu echt iets doen voor de Enschedeërs”, aldus Ellen Peters. Concordia ontwikkelt een nieuwe kunstvorm waarbij het theater bij de mensen thuis wordt bezorgd. “We willen interactie”, zegt Peters. “Denk aan pop-up theater. Je kleedt een ruimte in de wijk aan als theater. Dan kan iedereen toegang krijgen.”

Materiaal vervangen

Ook William Spinmuis is verguld met de bijdrage. “Het materiaal is op. Ik moet vervangen en gebruik het voor de kinderen. Voelen, vasthouden en ervaren. Ze mogen de baan zelf opzetten en besturen. Soms hier in de tuin, maar ik ga bijvoorbeeld ook naar Boekelo en scholen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.