Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede bezuinigt niet op asielzoekers: bed-, bad- en broodopvang tot 2019 open

352520 753963

Uitgeprocedeerde asielzoekers hoeven na 1 augustus niet op straat te slapen in Enschede. De gemeente verlengt de bed-, bad- en broodopvang (BBB) in het voormalige Wegener-pand aan de Getfertsingel. Het is aan het nieuwe college of de regeling in 2019 blijft bestaan.

Het besluit om de BBB te verlengen is indirect al door de gemeenteraad genomen. Bij een debat op 11 juni over de financiële tekorten werd het sluiten van de opvang per 1 augustus al genoemd als bezuinigingsmaatregel. Het kost de gemeente 140.000 euro om de BBB tot eind dit jaar open te houden. Een meerderheid in de gemeenteraad bepaalde dat dat geld beschikbaar moet worden gesteld.

AsielzoekersIn het voormalig Wegener-pand worden tien uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen die een band hebben met Enschede. Ze hebben gedurende jaren in Enschede gewoond met een tijdelijke verblijfsvergunning. Nu hun verblijfsstatus is vervallen, wachten ze op uitzetting. Dat blijkt in deze gevallen niet te kunnen vanwege ziekte (psychische aandoeningen), het niet kunnen verkrijgen van de benodigde papieren of omdat het thuisland niet meewerkt. Met de opvang verzekert Enschede dat de uitgeprocedeerden niet op straat hoeven te slapen of te eten.

SubsidieZo'n BBB-regeling kost de gemeente 300.000 euro voor een jaar. Dit is niet verplicht en het Rijk geeft er geen subsidie meer voor. Enschede en andere gemeenten zijn met het Rijk in gesprek over extra geld. Als dat er niet komt, is het aan het nieuwe college of de BBB na 31 december open blijft. Naar verluidt zou een verlenging van die regeling deel kunnen uitmaken van het coalitieakkoord.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.