Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raadslid: ‘Hengelo, spreek je uit tegen ontkoppelen AOW en minimumloon’

Hand bejaarde pixabay
Onafhankelijk raadslid Leo Janssen wil dat het gemeentebestuur zich uitspreekt tegen de plannen van het kabinet om de AOW los te koppelen van het minimumloon.
Beeld: Pixabay

Onafhankelijk raadslid Leo Janssen wil dat het gemeentebestuur zich uitspreekt tegen de plannen van het kabinet om de AOW los te koppelen van het minimumloon. De volksvertegenwoordiger vraagt samen met collega-onafhankelijk raadslid Herbert Capelle het college van burgemeester en wethouders om een brandbrief naar Den Haag te sturen.

AOW

In het coalitieakkoord staat dat de koppeling tussen de AOW en het minimumloon wordt geschrapt. Momenteel staat de maandelijkse AOW-uitkering gelijk aan het minimumloon. Daar wil het kabinet nu van af en het wil daarvoor in de plaats de ouderenkorting op de belasting verhogen. Dit is tegen het zere been van vakbonden en ouderenbonden. Volgens de bonden zet deze verhoging geen zoden aan de dijk, omdat mensen met alleen AOW of een klein pensioen bijna geen belasting betalen.

Pensioenen

Het minimumloon stijgt in het coalitieakkoord met 7,5% en daarmee stijgen ook de bijstandsuitkeringen, want die blijven wel gekoppeld aan het minimumloon. Voor de AOW geldt dit dus niet en daarnaast zijn de pensioenen de afgelopen jaren evenmin gestegen, terwijl de boodschappen, de zorg en de huren steeds duurder worden. Met andere woorden: ouderen gaan er straks per saldo fors op achteruit.

Brandbrief

Volgens Janssen is dit van de zotte en hij roept het gemeentebestuur op een brandbrief op te stellen tegen de plannen. Hij dient hiertoe woensdag tijdens de raadsvergadering samen met collega-onafhankelijk raadslid Herbert Capelle een motie in.

Tenslotte vraagt Janssen in de motie ook om de brandbrief als cc naar andere colleges van B en W en gemeenteraden te sturen en zo een nog sterker signaal af te geven naar de Tweede Kamer en het kabinet voor herstel van de koppeling AOW/minimumloon.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.