Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Klokkenluider wil gemeenteraad bijpraten over vuurwerkramp

353589 655162

Klokkenluider Paul van Buitenen wil de gemeenteraad van Enschede bijpraten over zijn geruchtmakende review van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Hij wil een presentatie van zijn bevindingen geven, eventueel achter gesloten deuren. CDA, SP, Enschede Anders, PVV en DPE hebben daar oren naar, hebben ze Van Buitenen laten weten.

De Bredanaar Van Buitenen komt na vier jaar eigen onderzoek tot de conclusie dat het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de ramp structureel en bewust de rechterlijke macht heeft misleid. Met het doel de overheid buiten schot te houden voor de ramp. De schuld moest komen te liggen bij het ontplofte S.E. Fireworks en/of een brandstichter.

Presentatie in Nieuwspoort
Vorige week presenteerde de oud-Europarlementariër zijn rapport. Kamerleden van SP, SGP en 50Plus zeiden geschokt te zijn en willen een hoorzitting met B Van Buitenen en eventueel andere deskundigen bij de vaste Kamercommissie van justitie en veiligheid. Of die er komt is nog niet zeker. Het OM en de minister hebben nog niet op de beschuldiging willen reageren.

Klokkenluider
Van Buitenen is een bekende klokkenluider. Hij onthulde als Europees ambtenaar een fraude binnen de Europese Commissie. Door zijn toedoen trad in 1999 de voltallige Europese Commissie af. Nu stortte hij zich op verzoek van oud-rechercheur Jan Paalman uit Rijssen op de ramp in Enschede, waarbij 23 mensen omkwamen. Paalman en een collega hebben sinds 2001 steeds gezegd dat er gerommeld is in het onderzoek naar de ramp. Het kostte hen hun baan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.