Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Chinook die bluswater laadt bij Rutbekerveld trekt veel publiek

354467 a10

Tientallen Tukkers kijken deze warme zondagmiddag bij het Rutbekerveld naar de aanhoudende vluchten van de blushelikopter. Telkens wordt 10.000 liter water opgevist uit de zandwinningsplas, om daarmee de afvalbrand bij Twence in Hengelo te kunnen blussen.

Door de straffe oostenwind krijgen omstanders bij het opstijgen van de Chinook telkens spetters water in het gezicht. Ze hebben het er graag voor over. Brrrwwwwhhhh..... , daar wentelt de helikopter weer luidruchtig richting Hengelo, waar het water wordt uitgestort bij afvalverwerker Twence, waar sinds zaterdagavond een grote brand woedt.

Groot hek
Komt hij nog een keer terug? , vraagt een klein jochie aan zijn vader. Zeker weten, gebaart een fotograaf, die op zijn mobiele telefoon de vluchten van de Chinook tot op de minuut in de gaten kan houden.

De omstanders kunnen niet bij het water komen. Er staat een groot en hoog hek met gaas rond de zandwinningsplas. In juni 2011 was die situatie geheel anders. Toen lagen er aan de kant van het water tal van zonaanbidders. Ze konden van nabij zien hoe Defensie toen met eenzelfde Chinook bluswater ophaalde om de grote natuurbrand in het naburige Aamsveen te bestrijden.

Zuid-Europese taferelen
Een camerateam van Hart van Nederland komt aansnellen. Dit zijn Zuid-Europese taferelen, die je in Nederland nooit tegenkomt! , meldt de verslaggever van dienst. Een man uit Enschede schudt het hoofd. Dit hebben wij al eerder mee gemaakt, hoor. Niks bijzonders . De helikopter vlieg af en aan. Tussen het bluswerk en het binnenhalen van een nieuwe lading water zit amper tien minuten.

Nog een rondje
Een vader en moeder vinden het na een half uurtje kijken en filmen wel genoeg. Ze roepen de kinderen. Straks wacht thuis de barbeque. De amateurfotografen blijven op hun post. Ze kunnen van dichtbij op amper dertig meter afstand prachtige plaatjes schieten. Hoe vaak zouden ze nog terugkomen? , vraagt de ene fotofanaat aan de ander. Er klinkt gelach achter de telelens. De piloot geeft vast nog wel een rondje .

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Dolf Ruesink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.