Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil met festival LICHT uit de schaduw stappen

Hengelo wordt eind februari twee weken lang in de schijnwerpers gezet door gerenommeerde lichtkunstenaars. Onder de noemer LICHT valt er op vier plekken in het centrum te genieten van een kleurrijk spektakel en op de wandelroute tussen die plekken valt ook van alles te zien. Initiatiefnemer is Miriam Groothuis van Hengelo Promotie: "Wij hebben de ambitie om straks te kunnen wedijveren met festivals zoals GLOW Eindhoven."

'Monique Otto kwam met idee'

"Ik ben de projectleider en initiatiefnemer, maar het oorspronkelijke idee lag al langer bij ons op de plank. Om verschillende redenen kwam het destijds niet van de grond en toen ik 2,5 jaar geleden begon bij Hengelo Promotie en de evenementencoördinatie oppakte, was daar al snel corona en konden we geen grootschalige evenementen meer houden. Doordat veel evenementen de afgelopen tijd geen doorgang konden vinden, kreeg ik alle tijd om dit nu alsnog op te pakken."

Vier centrale punten

Nog steeds is lang niet alles mogelijk en zeker een duizenden mensen trekkend festival niet, vandaar dat is gekozen voor een verlichte wandelroute. Vier locaties vormen de hoofdmoot.

Op het Burgemeester Jansenplein is er het project van de Stichting Verrev en Trimotion: een aantal met graffiti uitgelichte zeecontainers vormen hier het decor voor een bijzondere reis door het industriële verleden van de stad.

Achter de Lambertusbasiliek is een speciaal voor LICHT door Peter Vink ontworpen kunstwerk gemaakt dat te bewonderen is op één van de sokkels van HeArtpool.

Boven de vijver in het Prins Bernhardplantsoen is het werk SAMEN van Ton Nieuwenhuis (Tick Tick Boom) en Martin Ciesluk (Outside the Circle) te zien. Hier worden persoonlijke aandacht, liefde en verbinding gevisualiseerd in een tijd waarin er steeds meer afstand ontstaat tussen individuen.

Op het Industrieplein tenslotte komt de identiteit van dit bijzondere gebied tot uiting in een projectie waarin graffitikunst de boventoon voert.

“Vanwege de pandemie beginnen we klein, maar om toch veel mensen te kunnen bereiken, trekken we er wel twee weken voor uit.”

Duizenden bezoekers

Volgens Miriam Groothuis moet LICHT de komende jaren uitgroeien tot een echt festival: "Wij hebben de ambitie om straks te kunnen wedijveren met festivals zoals GLOW Eindhoven. Vanwege de pandemie beginnen we echter klein. We zien het als een pilot. Om toch veel mensen te kunnen bereiken, trekken we er wel twee weken voor uit. Die tijdspanne zal in de toekomst wellicht anders worden. Dan denken we aan een hele week. En dan mogelijk ook met optredens waar wel weer duizenden mensen getuige van kunnen zijn."

icon_main_info_white_glyph

DNA van Hengelo

LICHT draait volgens de bedenkers 'om techniek, vaardigheid en vindingrijkheid, kunst en aandacht voor het individu en de stad'. Groothuis: "Kenmerken die in het DNA van Hengelo en de Hengeloërs zitten en die tijdens LICHT letterlijk en figuurlijk worden uitgelicht in de binnenstad van Hengelo." Verschillende partijen hebben onder aanvoering van Hengelo Promotie de handen ineen geslagen om LICHT tot stand te laten komen: Stichting Centrummanagement Hengelo, Gemeente Hengelo, Stichting Verrev, Trimotion, Tick Tick Boom, Outside the Circle, Metropool|Poppodia van Twente en kunstenaar Peter Vink. LICHT vindt plaats van 12 t/m 27 februari in de binnenstad van Hengelo. Info: www.uitinhengelo.nl/LICHT

3,5 uur per avond

De 'avondvoorstellingen' van 12 tot en met 27 februari zullen steeds van 18.30 tot 22.00 uur zijn, vertelt Groothuis: "Op die manier blijft het ook echt iets speciaals. Eerder beginnen of veel later eindigen haalt de glans er een beetje af. Daarnaast zorg je dan ook dat omwonenden er 's avonds laat geen hinder van ondervinden."

Miriam groothuis hengelo promotie
Miriam Groothuis: "De show is elke avond van 18.30 tot 22.00 uur te bewonderen. Op die manier blijft het ook echt iets speciaals. Eerder beginnen of veel later eindigen haalt de glans er een beetje af."
Beeld: Hengelo Promotie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.