Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wethouder Welman weg van het pluche in Enschede: €˜Het is nog steeds moeilijk €™

355784 patrick 1

Patrick Welman is tegen wil en dank bezig aan zijn laatste dagen als wethouder in Enschede.

Ineens is hij weg. Het is maandag na misschien wel de kortste gemeenteraadsvergadering ooit in Enschede, als hij zich na een handvol hamerstukken vliegensvlug uit de voeten maakt. Er volgt nu een feestje waar ik niks heb te zoeken , zegt Welman in het stadhuis in het voorbijgaan. Waarna hij vertrekt met een snelheid die doet vermoeden dat hij de laatste trein moet halen.

Coalitieakkoord
Dat feestje is het aanbieden van het coalitieakkoord dat Enschede de komende vier jaar sociaal-economisch vooruit moet helpen. Het dertig pagina s tellende beleidsdocument Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede , is opgesteld door Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Het is een beoogd college waarin het CDA, sinds mensenheugenis een niet weg te denken coalitiepartner in Enschede, tot verdriet van Welman ontbreekt.

Dat tekende zich al vrij snel na de verkiezingen af , zegt Welman over het krachtenspel tijdens de coalitievorming waarbij zijn CDA vrijwel meteen aan de zijlijn werd geparkeerd. ,,Ik weet ook dat het zo kan lopen in de politiek. Je kunt meer stemmen behalen dan bij de vorige verkiezingen zoals wij met het CDA hebben gedaan, maar toch aan de kant worden gezet. Ik ben daar niet zozeer verbitterd over, maar vind het moeilijk omdat het voor een echte Enschedeër als ik een voorrecht is de stad in deze rol te mogen dienen. Daarom heb ik er zoveel moeite mee.

Bespiegelingen
Hoe heeft het zover kunnen komen? Bespiegelingen over waarom er een rekening is vereffend door de vorige coalitiepartners met het CDA zijn niet aan Welman besteed. Hij kent de geluiden over de opstelling van zijn partij in twee dossiers - Kop van de Boulevard en het bestemmingsplan vliegveld Twente - die bij de coalitiegenoten slecht zou zijn gevallen. Ik kan er weinig mee. Uiteindelijk heeft het CDA gewoon invulling gegeven aan het coalitieakkoord. Dat is wat ik zie.

Heeft het CDA het spel niet gewoon slecht gespeeld tijdens de coalitieonderhandelingen?

Dat weet ik niet. Daar heb ik te weinig zicht op.

U was tweede op de kandidatenlijst van het CDA en dus geen onderhandelaar namens uw partij. Had u de kar niet gewoon moeten trekken?

Bewuste keuze
Het is een bewuste keuze geweest om me niet te kandideren als lijsttrekker. Ik weet dat ik in het verleden met veel voorkeurstemmen ben gekozen als raadslid. Maar ik ben geen campaigner. Het flyeren of canvassen, dat ligt me niet zo. Dat beheerst Ayfer (Koç, lijsttrekker en fractievoorzitter CDA in Enschede, red.) prima en dat heeft ze ook gewoon goed gedaan. We hebben dus meer stemmen behaald dan vier jaar geleden, maar hadden de pech dat we door de hogere opkomst een zetel moesten inleveren.

U kent het politieke spel. Zou die coalitievorming met u aan het roer anders zijn verlopen?

Dat is achteraf gepraat, een koe in z n achterste kijken. Het is gegaan zoals het is gegaan.

Aandeel
En toch, begrijpen doet hij het niet. Laat staan dat hij zijn naderende vertrek kan billijken. Ik constateer dat we op de goede weg zijn, met Enschede en Twente. Dat is het werk van het collectief, maar ik heb daar ook mijn aandeel in. Kijk naar de economische ontwikkeling, van de binnenstad en van het Kennispark, dat nu echt begint te lopen. Het aantal banen is gestegen naar 86.000, de werkloosheid is gedaald. Vier jaar geleden zaten we met een tekort van 11 miljoen euro op de bijstand, nu houden we 2 miljoen over. Het aantal mensen in de bijstand is geslonken. Bescheiden, maar toch. Ik weet dat er ook kritiek is. Het armoedebeleid, inderdaad. Dat hou je.

Oneindig
Hij had dan ook niet voor niets door willen gaan. Het werk van een wethouder is nooit af, het bouwen aan de stad is een oneindig proces. Als ik nu het coalitieakkoord bekijk, dan denk ik: waar zitten de verschillen met dit college? Als ik nou een scherpe trendbreuk in het beleid van het nieuwe college zou zien... Dan zou ik zeggen: oké, dit past niet bij mij en het CDA. Dan neem je afscheid. Maar wat deze coalitie voor ogen heeft, borduurt voort op dat waar we vier jaar lang mee bezig zijn geweest. Terecht, want het is bewezen succesvol. Maar dat maakt het ook meteen zo onbevredigend.

Eenmansbedrijf
Welman begint nu zijn eigen eenmansbedrijf in management en advies. Over een andere baan in de politiek of het openbaar bestuur heeft hij nog niet nagedacht. Je ziet wel eens wethouders die van de ene naar de nadere gemeente gaan , beaamt hij. Bij mij is dat niet aan de orde geweest. Ik ben er in ieder geval niet voor gevraagd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.