Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Vreselijk, al die peuken op straat in Enschede €™

357355 peuken rapen

Gehuld in oranje hesjes en gewapend met een prikker en een vuilniszak zijn drie vrouwen en vier mannen in de Tweede Emmastraat bezig het zwerfafval op te ruimen. De groep is van de Maranathakerk. Dat ze de stoep van de moskee aan het cleanen zijn? Zo hoort dat. We maken geen onderscheid , zegt Adrie Konings.

Om 10.00 uur zijn ze begonnen, deze zaterdag. Vanuit de Maranathakerk is het initiatief genomen vele straten op Pathmos afvalvrij te maken. Ik wil graag iets voor de buurt terugdoen , zegt Adrie Konings. Ze woont op het Ruwenbos en ze zet elke zondag haar auto bij de Maranathakerk. We zorgen elke zondag voor parkeeroverlast. Op deze manier doe ik iets terug voor de buurt.

Spierpijn
Het opruimen van zwerfafval doet zich voelen bij Konings. Je krijgt spierpijn in je armen van dat prikken. De vuilniszak is goed gevuld. Veel plastic rotzooi, rubberen doppen, snoepzakken, lollystokjes mensen moeten de kinderen beter opvoeden. Zelfs in de voortuintjes ligt rotzooi. Haar grootste ergernis? Peuken. Je ziet heel veel peuken liggen. Ik neem ze niet allemaal mee. Dan ben ik wel zes weken bezig.

Zwerfafvalmobiel
Op het grasveld bij de Maranathakerk staat de zwerfafvalmobiel van stadsdeel West, met een flink aantal zakken vol met troep. Aan de picknicktafel vertelt Gerda Vink van de organisatie dat er zo n twintig schoonmakers in actie zijn, waaronder vijf kinderen. Het is de eerste opruimactie van de Maranathakerk.

Zichtbaar
We zijn er heel blij mee dat de mensen ons willen helpen. We willen wat zichtbaarder zijn in de buurt , zegt Vink. We zijn er niet alleen op zondag. We willen iets meer betekenen voor de buurt. En het is mooi dat je dat samen kunt doen. We hebben veel opgehaald. De buurt is nu in ieder geval een stuk schoner. Ik denk dat we het wel vaker gaan doen. Het is ook een gezellig iets. En de reacties uit de buurt zijn positief.

Kannetje koffie
Corrian Wijbrands beaamt dat. Ik heb onderweg van een mevrouw gehoord dat ze de volgende keer graag mee wil doen , zegt ze, terwijl Marjan Dubbeldam nog even een kannetje koffie gaat bijzetten. De grote hoeveelheid peuken blijft voor verbazing zorgen. Vreselijk , zegt Marion Steenbergen. Ik heb nog een leuk gesprekje gehad met een meneer die de caravan aan het uitruimen was. Ik ben wel doorgegaan met prikken, hoor.

Schattig
In een perkje met rozen vond ze een heel schattig kindervorkje , zoals ze het zelf zegt. Misschien is het van de buren van nummer 25, zei iemand me. Het vorkje ging de vuilniszak niet in. Ook Steenbergen kreeg positieve reacties onderweg. Goed zo , riepen ze me toe.

In de groep
Volgens Gerda Vink is de schoonmaakactie vooral een succes omdat het een groepsgebeuren is. Het is best wel een stap om met een prikker en een vuilniszak de straat op te gaan. In groepsverband is het een stuk laagdrempeliger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.