Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

€˜Grolsch moet met ludieke oplossing komen om wegwerpbekers uit te bannen €™

359043 grolsch 16

Grolsch wil eigenhandig de plastic wegwerpbekers op festivals de nek omdraaien. Maar wil de bezoeker dat wel? UT-docente Mirjam Galetzka denkt dat er een uitdaging ligt. Dat vraagt om een ludieke oplossing.

Galetzka doet voor de Universiteit Twente onderzoek naar duurzaamheid op festivals. Wat opvalt in onderzoek en literatuur: mensen zeggen milieubewust bezig te zijn, maar in het gedrag zien we het amper terug.

Wie wel eens een festival bezoekt, zal het bekend voorkomen: grote bergen plastic bekers zwerven over het hele terrein. Bezoekers gooien lege drinkbekers op de grond en halen aan de bar een nieuwe. Ze komen naar die festivals om plezier te hebben, te ontspannen. Maar met honderden festivals in Nederland is er sprake van een substantiële ecologische voetafdruk , zegt Galetzka. En dus is het goed dat het aangepakt wordt. De plastic drinkbekers zijn lastig te recyclen. 99 procent wordt niet opnieuw gebruikt. De herbruikbare variant is veel duurzamer.

Goede zaak
Dat Grolsch de stap - op termijn - naar die statiegeldbekers zet, vindt de UT-docente dan ook een goede zaak. Bezoekers zijn vaak jonge mensen, die kun je meer bewust maken van gedrag. Door jouw festivalbiertje wordt de plastic soep in de oceaan nog groter, dat kun je uitleggen. Maar het vraagt misschien nog wel meer om een ludieke oplossing.

Volgens Galetzka moet je festivalgangers langzaam verleiden naar de duurzame richting. Dwingen ze uit een statiegeldbeker te drinken heeft in ieder geval geen zin. Dat werkt niet. Je moet het leuk maken, door ze bijvoorbeeld punten te laten sparen bij groen gedrag. En dat ze daarmee het jaar erop goedkoper een festivalkaartje kunnen kopen. Of op het festivalterrein er iets leuks mee kunnen. Daar ligt een uitdaging voor festivals.

Urine recyclen
Grolsch wil in 2020 alle wegwerpbekers van zijn festivals verbannen hebben. Maar er zijn nog meer duurzame oplossingen te bedenken. In Amsterdam proberen ze een festival volledig groen te maken, door ook bijvoorbeeld de urine te recyclen. Dat is de volgende stap, dat je toewerkt naar een volledig duurzaam evenement.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.