Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Statushouders in Enschede hebben geen voorrang op sociale woningmarkt

359071 stadhuis 36

De gemeente Enschede verleent de zogeheten statushouders geen voorrang bij de toekenning van een huis op de sociale woningmarkt. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van PVV-raadslid Jan Willem Elferink.

Enschede werkt bij de toewijzing van een woning aan vluchtelingen met een verblijfsstatus samen met de plaatselijke woningcoporaties. De stad voldoet uit de procedure van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die voorschrijft dat statushouders na de koppeling aan een gemeente gemiddeld na drie maanden zijn gehuisvest. Die termijn is ook in lijn met het eigen gemeentelijke actieprogramma.

Enschede behandelt alle woningzoekenden op de sociale woningmarkt gelijk, zo meldt het gemeentebestuur. In bepaalde gevallen kan een woningzoekende als urgent worden aangemerkt. Statushouders gelden volgens de gemeente als urgente woningzoekenden op de sociale woningmarkt, die in de beantwoording van de vragen van Elferink in Enschede als 'ontspannen' wordt omschreven. Het regulier huisvesten van statushouders brengt in Enschede geen extra kosten met zich mee.

Elferink stelde zijn schriftelijke vragen naar aanleiding van publicaties in landelijke dagbladen over voorrang voor statushouders. Tot 1 juli 2017 kregen statushouders voorrang op de sociale woningmarkt. Deze verplichting is ruim een jaar geleden vervallen. Nu bepaalt elke gemeente afzonderlijk hoe vluchtelingen met een verblijfsstatus worden gehuisvest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.