Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Meer blauw op de Twentse digitale snelweg

359226 321254 316895 politie jas NIEUW2 101

Meer blauw op straat? Meer blauw op de digitale snelweg! Twentse politiemensen bereiken inmiddels meer dan 150.000 mensen via Facebook, Twitter en Instagram. En dat leidt volgens hen tot beter politiewerk.

In elke Twentse gemeente is de politie tegenwoordig bereikbaar via zowel Facebook als Twitter. Instagram is in opkomst: slechts vier gemeenten zijn daar nog niet aangehaakt. En buiten de gemeentelijke politieaccounts zijn er nog heel wat wijkagenten die op persoonlijke titel over hun werk vertellen. Enschede spant de kroon, met meer dan 40.000 volgers op Facebook, Twitter en Instagram. En dat is nog exclusief populaire dienders als @wijkagentVisschedijk (8337 volgers) en @wijkagentErna (1417).

We dwingen niemand , zegt Simen Klok, woordvoerder van de politie Oost Nederland. Alle politie-accounts op sociale media zijn op eigen initiatief ontstaan. Maar het wordt wel gestimuleerd: Vijf jaar geleden deden we nog niets op dit gebied. Maar de samenleving verandert, mensen maken steeds meer gebruik van social media. Het praatje op straat verdwijnt niet, maar we vullen het wel aan met nieuwe manieren van communicatie.

Praktisch
En dat blijkt veel praktische toepassingen te hebben. Zo zocht de politie Hof van Twente via Facebook getuigen van een mishandeling tijdens het Volksfeest. De politie Enschede nodigde via Instagram uit tot chatten over cyberpesten. En de politie Losser kreeg via Twitter hulp van het publiek bij het zoeken naar een vermiste verwarde man.

De Twitterende en Facebookende dienders krijgen wel trainingen van de communicatie-afdelingen, maar er worden geen doelen gesteld. Klok: Ze moeten doen wat hen nuttig en praktisch lijkt. Teams maken daarover afspraken met de teamchef en dat kan dus overal anders zijn. Het is bekend dat een Facebookaccount meer succes heeft als je meerdere keren per week een bericht plaatst maar als daar geen tijd voor is, dan hoeft dat niet. Daar zijn ze vrij in.

Webcare-team
Als achtervang voor alle sociale media-activiteiten heeft de politie Twente ook een webcare-team, dat elke dag van 7 tot 23 uur actief is. Het is voor plaatselijke teams namelijk niet te doen om 's avonds en in het weekend ook nog eens alle reacties bij te houden en vragen te beantwoorden. Daarom zit er 16 uur per dag iemand klaar die alle tips en opmerkingen in de gaten houdt. Voor deze service kreeg het Twentse korps afgelopen jaar de WEP-award, een landelijke prijs voor goed politiewerk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Handhaving 053
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.