Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Zoenende robots uit Twente op Amsterdamse grachten

360179 gay pride 876075 1920

Voor het eerst in elf jaar vaart er zaterdag tijdens de Amsterdam Pride weer een Twentse boot mee door de grachten. De boot zal vooral worden bevolkt door studenten en docenten. Twee zoenende robots moeten de tolerantie in tech-regio Twente illustreren.

Voor de goede orde, de afbeelding van de zoenende robots staat op een vlag die mee gaat aan boord. Evenals de vlag met het Twentse ros, natuurlijk. Een dj zorgt voor de muziek en tot de Tukkers aan dek behoort ook protestzanger Burçak Sikar. Deze Hengeloër met Turkse roots verborg zijn homoseksualiteit lange tijd, maar zette dit jaar dan toch de stap naar openheid. Burçak trad afgelopen weekeinde in het kader van het LHTB-festival al op verschillende plekken op in Amsterdam.

Zestig mannen en vrouwen houden Burçak Sikar gezelschap tijdens de kanaalparade. Dat zijn vooral studenten van Saxion en de UT, leden van de LHTBI-studentenvereniging Exalto en een aantal docenten. We gaan er een mooi feestje van maken , zegt Marco Strijks, die als business developer bij Saxion werkt. 1Twente sprak met Marco Strijks, beluister het interview hieronder.

Homorollen musical
Ook directeur Ben de Vlugt van de Anninksschool in Hengelo was uitgenodigd om mee te varen. Op de Anninksschool waren vorige maand in de eindmusical voor groep 8 twee rollen voor homo s weggelegd. Directeur De Vlugt besloot die te schrappen na protesten van ouders van een leerling, die Jehova s Getuige zijn. We hadden De Vlugt uitgenodigd, omdat hij het in beginsel goed meende. Jammer dat het daar zo n toestand is geworden hij is zelfs bedreigd - maar zijn intenties waren goed , zegt Enschedeër Danny de Vries, die als vrijwilliger de PR doet voor de Amsterdam Pride. Helaas kan meneer De Vlugt er zaterdag vanwege vakantie niet bij zijn.

Kostenplaatje 12.000 euro
De boodschap die de bemanning van de Twentse boot gaat uitdragen is, dat je als student in Twente jezelf mag zijn en dat je er goed kunt studeren en naar school kunt gaan , zegt Danny de Vries. Met Marco Strijks van Saxion en Krijn Lock, oud-voorzitter van de JOVD Twente, nam De Vries het initiatief om weer eens een Twentse boot op het water te krijgen tijdens de Amsterdam Pride.

De gemeenten Enschede en Hengelo, Novel-T, Techniek Pact Twente, Twente Branding, de provincie en de Twentse Ambassade brachten de 12.000 euro bij elkaar voor de huur van de boot en de deelnamekosten. De opvarenden zelf betalen een eigen bijdrage van 60 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.