Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Leo (70) uit Enschede claimt bedenker te zijn van The Voice Senior

360285 869776

Leo Faes (70) is ervan overtuigd: niet John de Mol, maar híj heeft The Voice Senior bedacht. De oud-Enschedeër meldde zich twee jaar geleden bij RTL met het idee voor een seniorenvariant van de talentenjacht. Over drie weken start het eerste seizoen. Ik hoef er geen duizenden euro's voor te hebben, maar een interview in Koffietijd zou ik wel op prijs stellen.

Leo Faes kan zich het moment nog zo voor de geest halen. Mijn vrouw zat in februari 2016 op een avond naar The Voice Kids te kijken, toen ik het idee opperde om ook een talentenjacht voor senioren te beginnen. 'Stuur je idee op naar RTL', zei m'n vrouw. En zo geschiedde.

MailcontactDe voormalig docent Nederlands aan Het Stedelijk Lyceum in Enschede laat een aantal geprinte e-mails zien. Deze is van 28 februari 2016. Hier schrijf ik: 'er zijn in de loop der jaren al heel wat talentenjachten geweest, die meestal zeer populair werden. Wat dacht u van een talentenjacht voor vijftigplussers ('The Voice Senior'?); daar zal beslist veel animo voor zijn!'

Faes verstuurde zijn idee naar een speciaal e-mailadres van RTL, bedoeld voor programmavoorstellen. Een reactie kreeg hij niet. Ook twee e-mails aan producent Talpa en John de Mol zelf bleven onbeantwoord. En dat steekt Faes. Tot mijn grote verbazing las ik onlangs dat het eerste seizoen van The Voice Senior begint. The Voice Senior, precies de naam die ík twee jaar geleden bedacht! Als ze het nou The Voice 60+ hadden genoemd, maar dit is té toevallig.

Geen geldFaes, die 40 jaar in Enschede woonde en tegenwoordig in Tilburg huist, benaderde RTL onlangs opnieuw. Tevergeefs, terwijl ik niet eens om geld vroeg; ik wilde alleen maar een VIP-ontvangst bij een opname van The Voice Senior en een interview bij Koffietijd om reclame voor mijn stripboeken te maken.

RTL laat in een reactie weten dat er dagelijks tal van programmavoorstellen binnenkomen. Die sturen wij vaak door naar de producenten; het is onmogelijk om overal op te antwoorden , zegt woordvoerder Femke de Veer. De e-mail van Faes voldoet volgens De Veer niet aan de eisen voor een programmavoorstel. Ik zie vijf regels tekst staan en geen uitgewerkt format. The Voice bestaat bovendien al sinds 2010 en het programma heeft in al die jaren een gedetailleerd, uitgewerkt format.

GordonDat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om een spin-off van de reguliere The Voice te bedenken, zegt Faes zich 'ook wel' te realiseren. Maar één e-mailtje terug van RTL was voldoende geweest. De oud-Enschedeër zegt het er desalniettemin bij te laten. Sommige mensen gaan in dit soort zaken duizenden euro's claimen. Nou, ik hoef echt geen miljonair te worden, maar een meet en greet met Gordon zou ik wel leuk vinden.

RTL laat weten geen stappen te ondernemen voor Faes. Het eerste seizoen van The Voice Senior gaat vrijdag 24 augustus van start.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.