Hengelo
Politiek

Van loket naar telefoonzuil: PvdA boos om verdwijnen ‘persoonlijke service’ op station Hengelo

Het NS-loket op station Hengelo wordt gesloten. Dat maakte de NS woensdag bekend. Volgens de Hengelose PvdA-fractie is dit ‘onacceptabel’. De sociaaldemocraten willen dan ook dat het loket behouden blijft.

Tickets coenkrukkert
De ticketbalie verdwijnt en ook zullen er geen servicemedewerkers meer op het perron aanwezig zijn. © Coen Krukkert

Telefoonzuil

De NS gaat flink snijden in het aantal loketten. Ook Hengelo moet eraan geloven: de ticketbalie verdwijnt en ook zullen er geen servicemedewerkers meer op het perron aanwezig zijn. Het is dan alleen nog mogelijk om contact te hebben met NS-medewerkers via een telefoonzuil. Volgens de NS wordt slechts twaalf procent van alle treinkaartjes gekocht bij een loket. Het merendeel wordt volgens het vervoersbedrijf digitaal of via de kaartautomaten gehaald.

Verloedering

De Hengelose PvdA is verbolgen over het verdwijnen van de persoonlijke service op het station. “Het station in Hengelo is een drukbezocht station en bovendien in Twente de enige halte voor de internationale trein naar Berlijn”, zegt fractievoorzitter Marie-José Luttikholt. De volksvertegenwoordiger is bang dat vooral ouderen nu de trein gaan mijden. Ook zou het volgens Luttikholt verloedering van het station in de hand werken.

Gesprekken met gemeenten

De plannen van de NS zijn niet nieuw. De reisorganisatie maakte ze al in 2020 bekend, maar ging eerst nog in gesprek met gemeenten, reizigersorganisaties en andere belanghebbenden. De fracties van de PvdA, VVD en Lokaal Hengelo stelden destijds al vragen hierover aan het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders heeft gesprekken gevoerd met de NS, maar die gesprekken hebben niets opgeleverd.

De treinstations in Zwolle, Deventer en Enschede behouden hun loketten wél. Kandidaat-gemeenteraadslid Vincent ten Voorde: “Deze steden hebben duidelijk een betere lobby bij de NS gevoerd. Het is teleurstellend dat het college hierin niets heeft weten te bereiken.” De sociaaldemocraten vragen het college om opheldering.

Mariejoseluttikholt annemiekewissink
PvdA-fractievoorzitter Marie-José Luttikholt wil dat het NS-loket behouden blijft. © Annemieke Wissink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.