Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedees stel na aardbeving: €˜Het was daar de hel €™

361088 Maartje Kellerhuis

Het was hier de hel. Mensen vochten op het strand om een plek op de boten, toeristen werden er afgetrapt. Maartje Kellerhuis uit Enschede en haar vriend Robbie de Laat beleefden angstige uren na de aardbeving op het naast Lombok gelegen eilandje Gili Trawangan.

Ze zijn veilig op Lombok nu. Hoewel veilig: Vannacht om twaalf uur moesten we ons bed uit en de straat op. Het schudde opnieuw , zegt Maartje Kellerhuis (25). De onderwijzeres van de Enschedese basisschool Anna van Buren is nog steeds bang voor wat er nog gaat komen , zegt ze. Ook hier op Lombok, waar we nu zijn, is het weer onstuimig. Het waait hard en het is veel kouder dan anders. We durven niet echt te slapen. Haar vriend Robbie de Laat (28) meldt dat er dinsdagmiddag om twee uur lokale tijd in Nederland om acht uur s ochtends - opnieuw een aardbeving is geweest op Gili Trawangan, het eiland dat ze een etmaal eerder zijn ontvlucht.

Eerste bevingZe zaten zondagavond rond acht uur lokale tijd in Nederland rond twee uur in de middag te eten in een restaurant op Gili Trawangan. Plotseling begon het te schudden en het personeel begon als eerste te rennen. Ook Maartje en ik zijn toen richting trap het restaurant was op de eerste etage gerend, maar ik lag al snel op de grond. Maartje hing op een gegeven moment aan een paal, bovenaan de trap , zegt Robbie de Laat, in het dagelijks leven IT er bij uitvaartverzekeraar Ardanta in Enschede.

De vlucht uit het restaurant direct na de eerste beving, die volgens De Laat zo n halve minuut duurde, was voor het Enschedese stel de opmaat naar angstige uren. Het huisje op palen waarin ze verbleven, durfden ze alleen nog even in om snel hun waardevolle spullen te pakken. Robbie de Laat: We hebben een deel van onze bagage achtergelaten. Op straat was het vreselijk. Naast ons waren de twee minaretten van de moskee ingestort. Daar lagen mensen onder het puin. We wilden weg daar, maar er zijn op dat eiland geen auto s en taxi s. Nadat de tsunamiwaarschuwing was ingetrokken, zijn we naar het strand gegaan.

De hel op het strand Het was de hel, daar op het strand , zegt Maartje Kellerhuis nog steeds geëmotioneerd. Er waren daar duizenden mensen. Als ik schatten moet zo n vijfduizend locals en zo n duizend toeristen. En die wilden allemaal hetzelfde: zo snel mogelijk weg van Gili Trawangan. Er was op het strand een plek ingericht waar doden werden neergelegd en gewonden verzorgd. Politie was er niet.

Robbie de Laat en Maartje Kellerhuis merkten dat het laagje vernis dat beschaving heet heel dun is als de nood aan de man komt. Na zonsopgang kwam er een eerste bootje aanvaren, waar mensen met honderden tegelijk op afgingen. Mensen veranderden in beesten. Er werd gevochten om een plek, toeristen die aan boord konden klimmen werden er afgetrapt. Er mochten alleen locals mee. We hebben niet eens geprobeerd om aan boord van die eerste boten te komen, omdat we zagen dat het zinloos was. Eten en drinken was er nauwelijks. Er werden winkels geplunderd en die spullen werden uitgedeeld. Wij kregen een flesje water en een bekertje met fruit.

MarineschipAls er een paar uur later opnieuw een marineschip verschijnt, wagen ze het erop. Maartje Kellerhuis: Op de loopplank krioelde het van duwende, trekkende en vechtende mensen. Wij vroegen één van de bemanningsleden of we toch niet meekonden. Die zei: kom naar de zijkant, daar is het rustig en dan trekken we jullie aan boord. Zo is het gegaan. Dat was maandag rond het middaguur, lokale tijd.

Robbie en Maartje worden afgezet op het naastgelegen Lombok. Dat eiland is zoals bekend zelf ook zwaar getroffen en het dodental is er de honderd al gepasseerd. Robbie de Laat: We zijn eerst naar het vliegveld gegaan, maar alle vluchten voor de komende twee dagen zaten al vol. We hebben een hotel weten te boeken in Kuta, aan de zuidkant van Lombok. Sommige taxichauffeurs hier hebben hun tarief vertienvoudigd. Uiteindelijk hebben we 60 euro betaald voor een rit die anders 15 euro kost. Toen we in Kuta aankwamen zaten de terrassen vol en was het feest, terwijl de noordkant van Lombok getroffen is en daar nog mensen onder het puin liggen. Dat was bizar.

Ze hebben voor woensdagavond een vlucht van Lombok naar Singapore weten te boeken. Robbie de Laat: Eigenlijk zouden we daar pas volgend week arriveren om naar huis te vliegen, nu zijn we vijf dagen eerder in Singapore. Dat maakt niet uit, hoe sneller we hier weg zijn hoe beter.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Maartje Kellerhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.