Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo en Enschede krijgen een natuurbegraafplaats: ‘De natuur helpt bij het afscheid’

Christinalust 01
Wilco Louwes/1Twente
Beeld: Op het landgoed kunnen straks tussen de acht- en negenduizend overledenen worden begraven

Natuurbegraafplaatsen maken de laatste jaren een flinke opmars. Vanaf oktober volgend jaar wordt het ook mogelijk op landgoed Christinalust in Twekkelo. Woensdag werden drie ingediende bezwaren door de Raad van State verworpen.

Acht- tot negenduizend graven

Op het landgoed kunnen straks tussen de acht- en negenduizend overledenen worden begraven. Een deel van het landgoed wordt daarvoor gebruikt: “Ons beleid is dat tien procent van het natuurgebied gebruikt kan worden voor natuurgraven”, zegt Roy van Boekel. Hij werkt voor Natuurbegraven Nederland. De organisatie gaat samen met grondeigenaar Jeroen Jordaan de natuurbegraafplaats realiseren.

Acht- tot negenduizend graven lijkt misschien veel, maar volgens Van Boekel staat dit niet in verhouding tot het aantal graven dat er op een reguliere begraafplaats te vinden zijn: “In Arnhem ligt een begraafplaats van een vergelijkbare grootte als het landgoed Christinalust. Daar liggen meer dan honderdduizend mensen begraven. Bij natuurbegraafplaatsen is dat aanzienlijk minder.”

Make-over

Voordat het zover is krijgt het Twekkelse landgoed een flinke make-over. Het is de bedoeling dat het gebied wordt omgetoverd tot een natuurbos met heidevelden. Ook worden er drie poelen gegraven voor vogels en amfibieën en komen er nieuwe wandelpaden

Waar een natuurbegraafplaats verschilt van een reguliere begraafplaats is dat een natuurbegraafplaats in een openbaar natuurgebied ligt. “De begraafplaats heeft eigenlijk twee doelen: het respecteren van de eeuwige grafrust en het beschermen van de natuur”, zegt Van Boekel. Volgens de initiatiefnemer staat de natuur op de eerste plek: “De natuurontwikkeling is leidend. Wanneer er bijvoorbeeld ergens een dassenburcht ontstaat, dan komen daar geen natuurgraven.”

Natuurbegrafenis in trek

Een natuurbegrafenis behoort steeds vaker tot de mogelijkheden. De laatste jaren is de vraag voor een uitvaart in de natuur flink gestegen. Ook Van Boekel merkt dat: “Er is absoluut meer vraag naar natuurbegraafplaatsen. Ik ben van mening dat de natuur een bepaalde kracht heeft. Iedereen voelt zich altijd prettig in de natuur. De natuur helpt op een prachtige manier bij een afscheid.” Ook noemt de initiatiefnemer dat de eeuwige grafrust een belangrijke drijfveer is voor mensen. “Je betaalt één keer een bedrag voor een graf en verder zijn er bijvoorbeeld geen onderhoudskosten.”

Bezwaren

Toch zijn er ook mensen die bedenkingen hebben bij het plan in Twekkelo. Een aantal jaren geleden stemde de Enschedese gemeenteraad in met de wijziging van het bestemmingsplan van het landgoed. Landgoed Het Stroot, vereniging Behoud Twekkelo en Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl dienden bezwaar in. Zij zijn bang dat de plannen een negatief effect hebben op de planten en dieren in het gebied. Gisteren oordeelde de hoogste bestuursrechter dat deze bezwaren ongegrond zijn.

Er lijkt dus niets meer in de weg te staan voor de begraafplaats. Naar verwachting kan de begraafplaats in oktober volgend jaar in gebruik genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.