Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedese hennepzaak na drie jaar weer voor de rechter

362047 deurningerstraat

De 50-jarige Erkan B. moet vrijdag voor de politierechter verschijnen. In het pand aan de Deurningerstraat waar hij een reisbureautje had, werd vijf jaar geleden een hennepkwekerij ontdekt. Justitie wil dat hij de Staat bijna 50.000 euro betaalt.

De wietkwekerij, met ruim 700 planten, werd in 2013 ontdekt op een verdieping van het pand Deurningerstraat 115. Op de begane grond was het Turkse reisbureau Becan Reizen gevestigd. De eigenaar van dat reisbureau, Erkan B., wordt door Justitie als hoofdverdachte beschouwd in de drugszaak. In 2015 was de eerste zitting.

Het Openbaar Ministerie kon geen antwoord geven op de vraag of de man al is veroordeeld, omdat men de informatie daarover maandag niet bij de hand had. "Maar het lijkt erop van niet", aldus de woordvoerder. Noch voor het telen van hennep en het aftappen van stroom, noch voor de ontneming.

Voor beide kwesties is de man nu voor de tweede keer gedagvaard. Justitie wil dat de man bijna 50.000 euro aan de Staat betaalt als vergoeding voor de verdiensten die hij zou hebben gehaald uit de illegale hennepteelt. Het onderzoek in deze zaak was tijdens de eerste zitting in maart 2015 geschorst. Er was onder meer onduidelijkheid over de periode van de overtreding en het aantal aangetroffen hennepplanten.

Drie jaar laterRuim drie jaar later zet Justitie de zaak weer voort. Het OM heeft geen verklaring voor het feit waarom het zo lang heeft geduurd. Het is overigens de vraag of Erkan B. vrijdag in de rechtbank in Almelo zal verschijnen: volgens de dagvaarding heeft de man tegenwoordig geen bekende woon- of verblijfplaats meer in Nederland.

De twee huidige eigenaren kochten het pand in 2014 van woningcorporatie Domijn en verhuren er kamers. "Toen wij er voor het eerst kwamen kijken was alles al weg", zegt een van hen. "Boven, waar die kwekerij heeft gezeten, was alles flink beschadigd."

De mede-eigenaar zegt dat er nog steeds post komt van sociale instellingen die op het adres aan de Deurningerstraat een aantal cliënten zouden hebben gehuisvest. Daar weet de woordvoerder van vorige eigenaar Domijn niets van. "We hadden het hele pand aan de eigenaar van het reisbureau verhuurd."

Becan Reizen bestaat overigens niet meer. Het bureautje met vier medewerkers had in 2014 nog twee vestigingen, een aan het Stationsplein en een aan de Wethouder Beversstraat. De toen zeventien jaar oude onderneming werd per 1 juli 2015 opgeheven. Dat was kort na de zitting waarin de vordering van 50.000 euro werd uitgesproken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bran Remie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.