Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Seniorenplatform geeft vitale ouderen in Enschede een stem

362363 ouderen 10

Waarom als ouderenbonden apart van elkaar aandacht voor vraagstukken creëren, als je de krachten ook kan bundelen? De nieuwe Stichting Seniorenplatform presenteert zich binnenkort aan Enschede.

Het moment is aangebroken om als gemeente een specifiek seniorenbeleid te ontwikkelen. Hanny Flore (77), Martin Koning (75) en Sonja Kooy (66) maken zich er namens de nieuwe Stichting Seniorenplatform hard voor. Bijna een op de drie Enschedeërs is ouder dan 55 jaar , weet Flore, die vanuit ouderenbond ANBO plaats neemt in het stichtingbestuur. De stad telt momenteel bovendien zo n 25.000 65-plussers. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Als je nu geen beleid ontwikkelt voor senioren, loop je straks achter de feiten aan.

Ook voor de vitale ouderen
Daarom dus Stichting Seniorenplatform. Niet om als dé belangenbehartiger van 55-plussers op te treden, maar om signalen van Enschedese senioren te verzamelen en hun deelname aan de maatschappij actief te bevorderen. Maar daarvoor is de Wmo-raad toch de officiële gesprekspartner van de gemeente? Dat klopt , zegt Sonja Kooy. Maar die richt zich vooral op mensen met een beperking. Ouderen die vanwege hun fysieke of mentale gesteldheid extra hulp nodig hebben. Maar wij benadrukken altijd dat we er óók zijn voor de vitale ouderen. Er zijn zoveel senioren die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij.

Maar ook vitale ouderen hebben soms een beetje hulp nodig. Als het gaat om veilig (en gezond) zelfstandig thuis blijven wonen, bijvoorbeeld. Een van de belangrijke thema s voor de komende jaren. De overheid verwacht namelijk steeds meer van ouderen dat zij zelfredzaam zijn. Martin Koning (vanuit ouderenbond PCOB in het seniorenplatform) merkt op dat veel ouderen ook graag zelfstandig willen zijn, maar soms een zetje in de rug nodig hebben. En dan moeten ze wel weten waar ze terecht kunnen.

Plaatselijk Overleg Ouderen Bonden gaat in stichting op
Minimaal twee keer per jaar wil de stichting een voorlichtingsbijeenkomst houden. Dat gebeurde voorheen onder de vlag van Plaatselijk Overleg Ouderen Bonden (POOB), dat nu dus opgaat in de nieuwe stichting. We willen signalen die we van senioren ontvangen doorgeven aan de gemeenteraad , zegt Hanny Flore. Maar we zitten ook aan tafel met de Wmo-raad, vrijwilligersorganisaties, Alifa en ook veel professionele organisaties.

Anders dan de POOB brengt Stichting Seniorenplatform dus ook andere organisaties samen. Er zijn bestuursleden betrokken bij Stichting 55+ en het Diaconaal Platform. Of ze zijn extern , zoals Sonja Kooy. Ze raakte bij de stichting in oprichting betrokken toen ze als deskundige (voormalig verpleegkundige in een huisartsenpraktijk) sprak op een voorlichtingsavond over ouderen en gezondheid. Vanuit haar vakgebied heeft Kooy veel kennis over gezondheidszorg. Om wat te kunnen betekenen, moet je de taal van de senioren spreken. Dat houdt in dat je niet moet vertellen wat ze moeten doen. Maar je moet de voorwaarden scheppen, zodat ze gebruik van zaken kunnen maken. Laten weten wat er is.

Een goed voorbeeld zijn volgens de drie bestuursleden de Wijkwijzers. In elke wijk kunnen senioren in buurtkamers, sportkantines of wijkcentra terecht met vragen. Bijvoorbeeld over activiteiten voor ouderen in hun buurt. Voor die informatiepunten hebben we ons lang hard gemaakt , zegt Flore. Een ander punt dat de ouderenbonden al eens hebben aangekaart is seniorenhuisvesting. Complexen die bedoeld zijn voor 55-plussers, maar waar steeds vaker ook jonge gezinnen worden geplaatst. Koning: En toen er veel brievenbussen werden weggehaald in de stad, hebben we er voor gezorgd dat een zorgcomplex in Enschede er toch weer eentje kreeg.

In september wil Stichting Seniorenplatform zich presenteren aan de gemeenteraad. Voor volgend jaar wordt een subsidieaanvraag voorbereid, zodat in ieder geval de themabijeenkomsten door kunnen gaan en er een website kan worden gemaakt. De stichting hoopt serieus te worden genomen door de lokale politiek. Flore: We schreeuwen niet, maar komen met onderbouwde adviezen. We hebben deskundigheid in huis en zoeken dingen echt uit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.