Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Eerste editie Inspire-U goed verstopt op UT-campus in Enschede

362591 inspire u

Summerschool en het festival Inspire-U is vanwege zijn hybride concept uniek in Nederland, stelt organisator Marjolein Lindeman. Misschien ook wereldwijd: de minderjarige deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld.

Het jongere broertje van summerschool CuriousU manifesteert zich al de hele week als een goed verborgen geheim op de universiteitscampus. Terwijl de tenten van CuriousU pronken op het hoofdveld, bevindt het omheinde festivalterrein van Inspire-U zich achterin de campus, naast de beachvolleybalvelden. Pre-University, de instantie van Universiteit Twente die zich inzet voor wetenschappelijke scholing voor de studiejaren, deed dat bewust. We willen niet dat ze met CuriousU mengen, zegt Lindeman. Zij zijn minderjarig. Ze mogen geen alcohol.

Binnen de hekken bogen de 72 leerlingen (van wie 40 internationaal) zich een week lang over de leerstof, gedoceerd door echte professoren. Uniek aan Inspire-U is dat het de ernst van de wetenschapper afwisselt met vertier. Dus hielden de leerlingen ook waterpistoolgevechten, deden mee aan een pubquiz, volleybalden en overnachtten in legergroene tenten. Gisteren braken ze in groepjes hun hoofd over een casus: het design van een rollator die invaliden onafhankelijk moet maken.

Wereldwijd
Uit alle windstreken komen ze , zegt Lindeman. China, Verenigde Staten, Spanje. Er is zelfs een jonge Indiër, die op eigen houtje hierheen kwam. Dat is Riski (16) uit Pune. Ik wil in Nederland studeren. Hier of in Utrecht. Ik ben hier voor de colleges over nanotechnologie. In de toekomst wil ik iets doen met fysica, materie en computerwetenschap.

Riski legt uit dat de casus waar hij zich met zijn groep over buigt nanotechnologie nodig heeft. We moeten een enhanced wheeler maken zodat ouderen niet meer afhankelijk zijn van anderen. Dat betekent ook dat ze van de wheeler feedback moeten krijgen over hun rollatorgedrag. Daar helpt nanotechnologie bij.

Riski werkt met Marina (18) uit Malta, Angelina (17) uit Dusseldorf en Amanda (17) uit Almere. Ze hebben nog even om de laatste puntjes op de i te zetten voor ze hun oplossing presenteren aan de jury, bestaande uit docenten van de universiteit. Marina: Nederland heeft één van de beste onderwijssystemen in de wereld. En liberaal: je mag zelf je studie indelen.

Marketingstunt?
Is het festival niet stiekem een marketingstunt verhuld als schoolkamp? Nee , zegt Lindeman ferm. Het belang van de leerling staat voorop. We laten hem zo vroeg mogelijk kennismaken met wetenschap en technologie. Als hij er dan achterkomt dat hij niets met beide heeft, is dat ook goed. Het gaat ons erom dat de leerling op de juiste plek komt. Als dat niet op Universiteit Twente is, is dat jammer voor de universiteit.

Lindeman weet nu al wat ze volgend jaar verbetert. Ik realiseerde me niet goed genoeg dat ouders hier tegelijk hun vakantie vieren. We hebben ze wel al uitgenodigd voor een aantal activiteiten van hun kinderen, maar volgend jaar moeten we voor hen ook een programma organiseren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.