Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

FC Twente stapt compleet nieuwe wereld binnen: 'De knop moet om'

362651 868835 1

FC Twente stapt vrijdagavond een compleet nieuwe wereld binnen. Het wordt vooral een mentale omschakeling, zo weten de ervaringsdeskundigen binnen de club.

Als de teams vanavond het veld betreden, zal vrijwel alles hetzelfde zijn. Het You'll Never Walk Alone schalt door het stadion, De Grolsch Veste is rood gekleurd met ruim 20.000 supporters en Vak-P zal zich roeren als altijd. Zelfs de clubnamen zijn van eredivisieniveau: FC Twente en Sparta. "In onze thuiswedstrijden zullen we nog niet zoveel gaan merken van de verschillen met de eredivisie", zegt Tom Boere.

Kunstgras
Maar dat is Enschede, het thuisbastion van de Tukkers. Zoals zo vaak is de buitenkant een masker voor de naakte waarheid. "Het grote verschil merk je in de uitduels", zegt Boere. "Je speelt bijna alleen maar op kunstgras, de stadions zijn klein en er zit veel minder publiek. Voor veel jongens zal dat wennen zijn. Daar moet je als club en speler mee zien te dealen. Die knop moet om."

33 treffers

Boere is zonder overdrijving een ervaringsdeskundige te noemen. Voordat hij naar FC Twente kwam, speelde de spits met Eindhoven en met FC Oss in de eerste divisie. In zijn laatste seizoen werd hij met 33 treffers topscorer van die competitie. "Ik weet waar ik vandaan kom en ik weet wat er gevraagd wordt om er weer weg te komen. Dit wordt heel wat anders dan de spelers en de supporters van FC Twente gewend zijn."

Onderschatting
FC Twente speelde een keer eerder in de eerste divisie. De huidige hoofdscout Evert Bleuming maakte in 1984 deel uit van de ploeg die na de degradatie intact was gebleven en maar een doel had: zo snel mogelijk terugkeren. "Wij begonnen de competitie met een 3-0 nederlaag thuis tegen Heracles, verloren daarna met 2-1 bij MVV en speelden vervolgens met 1-1 in Het Diekman gelijk tegen SVV", vertelt hij.

"We waren nog maar net begonnen of het was al bijna weer crisis. En dat kwam door pure onderschatting. We hadden uitstekende spelers, maar mentaal hadden we de ommezwaai naar de eerste divisie nog niet gemaakt. 'Dat doen we wel even', dachten we. Op de vierde speeldag moesten we naar de ongeslagen koploper FC Den Haag en pas daar viel het kwartje. We wonnen dik en toen we terug waren bij Het Diekman sommeerde trainer Fritz Korbach ons naar het spelershome. Hij sloot de deur, gooide het sleuteltje uit het raam en zei: 'En nu gaan we zuipen'."

FC Twente bleef daarna tot en met februari zonder puntverlies. "Uiteindelijk werd het een fantastisch seizoen. Het publiek kwam voor die tijd massaal naar het stadion en we promoveerden aan het eind van de rit", aldus Bleuming. "Jammer alleen dat we net geen kampioen werden. We eindigden achter MVV."
Grootste club
Voetballen in de eerste divisie, terwijl je jezelf als club in alles eredivisiewaardig vindt, vraagt om een andere aanpak en benadering. "Denk nou niet dat je wedstrijden tegen Jong Utrecht en Jong AZ zomaar wint", zegt Boere. "En wie nog denkt dat het een makkie wordt, hoef ik alleen maar te wijzen op de resultaten van de gepromoveerde clubs het afgelopen weekend. Wij zijn de grootste club van de eerste divisie. Ploegen hebben tegen ons niks te verliezen. Ze zullen er vol op klappen."

Lomp
'Vechtvoetbal' noemt Peet Bijen dat. De centrale verdediger speelde tussen 2013 en 2015 zeventig wedstrijden in de eerste divisie. Jari Oosterwijk kan dat alleen maar beamen. "Er wordt een heel ander spel gespeeld", zegt de spits. "In de eredivisie wordt er met het hoofd gespeeld, in de eerste divisie wordt de beuk erin ingegooid. Het is moeilijker en lomper. Maar dat ligt me wel, want ik ben soms zelf ook een beetje lomp", zegt Oosterwijk, die in 2015 zestien treffers maakte voor Jong Twente in de toenmalige Jupiler League. "In de eerste divisie gaat het er vooral om dat je een goed team bent. VVV had twee jaar geleden echt niet zulke bijzondere spelers. Maar als team hebben ze zich heel sterk ontwikkeld, waardoor ze bijna niet te kloppen waren."

Longinhoud
Boere ziet in de onorthodoxe speelwijze van veel ploegen ook mogelijkheden. "Veel ploegen spelen een-op-een en zetten vol druk. Als je daar van achteruit onderuit weet te komen, kom je in een vrije ruimte terecht waar je alleen maar van kunt dromen." Een ander detail: "Wedstrijden worden vaak in het laatste kwartier beslist, dan vallen de meeste goals", aldus Boere. "Het zal dan ook een zaak worden van een grote longinhoud."

Ervaring
De selectie is in de zomer op de schop gegaan. "Het voordeel daarvan is dat wij nu een heel ander elftal hebben ten opzichte van afgelopen seizoen, waardoor de meeste spelers niet belast zijn met de degradatie. Zij worden daar niet dagelijks meer mee geconfronteerd", zegt Bleuming.

Dat neemt niet weg dat FC Twente een ongewis avontuur wacht, voor alles en iedereen bij de club is dit seizoen een groot vraagteken. Bijen keek vorig seizoen op vrijdag regelmatig naar wedstrijden in de eerste divisie. Maar om hem nu een specialist te noemen? "In de eredivisie ken je alle spelers, in de eerste divisie gaat een speler het ene jaar van Oss naar Den Bosch en dan weer naar Helmond Sport. De aandacht is minder. We zullen dit seizoen nog veel meer dan anders van wedstrijd naar wedstrijd leven."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.