Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Na 11.000 kilometer fietsen haalt Bas China net niet

363364 Whats App Image 2018 08 21 at 121517

Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en opnieuw Kazachstan. Bas Bakker trotseerde elk land met zijn fiets en was nog maar zo'n 300 kilometer verwijderd van zijn eindpunt Urumqi in China. Maar na dik 11.000 kilometer gefietst te hebben in net geen zes maanden tijd, strandde hij vlak voor de eindstreep: hij had geen visum voor het Aziatische land.

Vooraf had de Enschedeër aan alles gedacht. De huur van zijn appartement was opgezegd, vaccinaties achter de rug, visa voor de meeste landen geregeld en de route uitgestippeld. Alleen Turkmenistan wilde Bakker ontwijken. Reden: "voor dat land is het erg lastig een visum te krijgen."

VisumproblemenUiteindelijk is het alsnog de wrange reden waarom hij 13 augustus voet zet op Nederlandse bodem. "Een visum verkrijgen voor China bleek lastiger dan verwacht. De laatste stop waar ik dat kon doen was in de Georgische hoofdstad Tbilisi, maar dan moest ik binnen drie maanden in China arriveren." Dat bleek onhaalbaar. In de daaropvolgende landen kon Bakker geen visumaanvraag indienen. "Dat kan alleen als inwoner van dat land."

De Enschedeër vertelt honderduit over zijn belevenissen. Zo vierde hij zijn 31ste verjaardag in een Macedonische pizzatent en heeft hij een maand samen gereisd met een Belg en later een Welshman. Elke dag fietsten zij probleemloos zo'n 100 kilometer. "Ik heb alleen een keer last gehad van kapotte remkabels, maar ik heb mij nooit onveilig gevoeld." Slapen deed Bakker bij mensen op de bank of in zijn tent. Iets dat hem zeker in Georgië en Tadzjikistan erg beviel. "Dat zijn hoogtepunten van de trip. Ontzettende mooie landen."

Gastvrijheid
Al met al kostte de wereldreis van de fietsfanaat, inclusief alle visa, vaccinaties en voorbereidingen, zo'n 3000 tot 4000 euro. "In sommige landen, zoals Turkije, kreeg ik bijna alles gratis. Verblijf, eten, drinken, noem maar op. Daar geniet je van zoveel gastvrijheid, het is gewoon moeilijk om geld te spenderen", lacht hij.

Geluk bij een ongeluk: doordat Bakker China niet in kon, verbleef hij langer in het Kazachstaanse Almaty, van waaruit hij terugvloog. De Enschedeër was voorafgaand aan de reis vrijgezel en noemde dat een voordeel, omdat hij dan niet gebonden is aan een vriendin of kinderen. Daar lijkt nu verandering in te komen. "Er is nog niets officieel", waarschuwt Bakker, "maar ik heb een leuke Kazachse ontmoet."

BaanHet weerhoudt de reiziger er niet van weer op pad te gaan. Bakker vertrok daarom vandaag op zijn volgende fietsvakantie richting het Franse Mâcon, waarna hij Barcelona, Sevilla (Spanje) en Lissabon (Portugal) aandoet. "Daarna zal ik helaas weer op zoek moeten naar een baan in Nederland om alles te bekostigen", zucht hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Bas Bakker & Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.