Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Doek valt voor Internationaal Circusfestival in Enschede

363652 download 1 85

Vanwege hoge kosten en tegenvallende bezoekcijfers in de laatste jaren stopt het Internationale Circusfestival van Enschede. De Scandinavische directie van het festijn heeft het besluit deze week genomen.

We krijgen het niet voor elkaar om in Enschede een circusfestival op te zetten dat aan al onze eigen wensen en eisen voldoet , zegt Lasse Norager (Denemarken) die samen met zijn compagnon Kalle Jerström (Finland) vorig jaar het meerdaagse festijn organiseerde.

Internationale artiesten
Er komt definitief geen 23ste editie van het eind vorige eeuw door ondernemer Bram van der Weide (Wierden) bedachte kerstcircus. Net als grote festivals als Monte Carlo en Parijs hanteerde Enschede een competitie met internationale artiesten.

Een vakjury kende jaarlijks in Twente de gouden, zilveren en bronzen artiest toe aan de deelnemers met de meest aansprekende prestaties. Ook de toeschouwers beoordeelden de artiesten. De winnaar ontving de publieksprijs.

Het begin
Het festival begon in een tentencomplex aan de Boulevard 1945 in Enschede, verhuisde naar Het Volkspark en kreeg uiteindelijk onderdak in de evenementenhal Expo Twente - Go Planet, naast stadion De Grolsch Veste. In de topjaren trok het programma met een vijftiental voorstellingen circa 25.000 bezoekers.

Wereldtoppers als clown Oleg Popov (Rusland), motorstuntgroep Diorio s (Brazilië) en hoge draad artiest Werner Guerrero (Colombia) vertoonden hun kunsten in Enschede. Het festival had een goede reputatie in de internationale circuswereld.

Economische crisis
In de tijd van de economische crisis haakten sponsoren af en daalden de bezoekersaantallen gestaag. Initiator Van der Weide deed zijn geesteskind twee jaar geleden van de hand. Hij verkocht het festivalconcept aan Emmanuel Horwood (België). Die had in 2016 weinig succes in Enschede.

Vorig jaar namen Norager (Deens circuspromotor) en Jernström (eigenaar Circus Finlandia) het stokje over. Vanwege een korte voorbereidingstijd en onvoldoende kennis van de Nederlandse markt, slaagden ze er niet in voldoende sponsoren te vinden en bedrijfsarrangementen te verkopen.

De organisatoren hebben inmiddels de huur van de evenementenhal Expo Twente Go Planet opgezegd. Jammer, ik had nog graag een jaartje door willen gaan , reageert Fred Rootveld (Bornerbroek), die er op rekende om van 21 t/m 28 december 2018 als spreekstalmeester weer zijn opwachting te maken in de piste.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.