Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

ANALYSE Gebrek aan voetbalachtergrond breekt Velderman op

364254 marceltb

Erik Velderman is per direct vertrokken als algemeen directeur bij FC Twente. Velderman deed als financiële man goed werk, maar het draagvlak voor hem bij zowel personeel, investeerders als bij de gemeente Enschede was de laatste maanden snel afgebrokkeld.

Door Gerben Kuitert & Leon ten Voorde

Velderman kon, zoals Tubantia vorige week meldde, wel blijven als financieel directeur. Maar dan tegen fors minder salaris. Zijn salaris van circa 3 ton is namelijk ver boven van wat in de eerste divisie gebruikelijk is. Clubs in de eerste divisie betalen hun directeuren doorgaans is dat er maar één volgens voetbaleconoom Pieter Nieuwenhuis van het bureau Hypercube tussen de 50.000 euro en 2 ton per jaar.

Erik Velderman kwam op 1 januari 2017 als financieel directeur binnen bij FC Twente. Hij was afkomstig van VolkerWessels Telecom, waar hij ook financieel directeur was. Na het ontslag van Jan van Halst als technisch directeur bij FC Twente werd Velderman dit voorjaar benoemd tot algemeen directeur.

Functie
Die functie bleek hem minder goed te liggen. Het begon steeds meer te wringen dat Velderman niet uit de voetballerij komt. Dat leidde in de achterliggende maanden tot forse aanvaringen met technisch directeur Ted van Leeuwen en hoofdscout Evert Bleuming. Die vonden dat Velderman te vaak onnodig op de rem trapte, waardoor Twente spelers mis liep die de technische staf graag had willen aantrekken. Er zitten hier mensen aan de leiding zonder kennis van de voetbalwereld , mopperde technisch directeur Ted van Leeuwen enkele weken geleden in deze krant.

Velderman wilde dat elke euro die hij uitgaf gedekt was. Oud-bestuurders uit het tijdperk Munsterman deden daar niet moeilijk over en werden later wegens wanbestuur aansprakelijk gesteld voor de schade van 90 miljoen euro. Dat leidde uiteindelijk in 2016 tot een schikking, waarbij ze privé miljoenen moesten betalen.

Velderman wilde volgens bronnen binnen de club niet terug naar zijn functie van financieel directeur, maar algemeen directeur blijven. De raad van commissarissen daarentegen, wilde dat niet.

Dossiers
In het persbericht rond zijn vertrek prijzen de toezichthouders het werk dat Velderman deed in voor FC Twente belangrijke en moeilijke dossiers. Zo trof hij een schikking met de belastingdienst en droeg hij bij aan een voor FC Twente succesvol verlopen procedure bij de arbitragecommissie van de KNVB inzake de transfer van Dusan Tadic van Twente naar Southampton in 2014. In plaats van 3,6 miljoen commissie kon Twente volstaan met betaling van 2,5 miljoen aan makelaar Zoran Pavlovic van Dusan Tadic.

De rvc prijst Velderman ook voor de afspraken die hij vorige maand met de gemeente wist te maken over de uitgifte van aandelen. Maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Veldermans opstelling in de onderhandelingen met de gemeente en de investeerders zorgde namelijk bij die partijen voor wrevel. De investeerders en de gemeente constateerden dat FC Twente lange tijd geen fatsoenlijk plan had om de problemen het hoofd te bieden, die er bij degradatie aan zaten te komen. Terwijl hij nota bene in de nieuwjaarsreceptie had aangekondigd dat voor alle scenario s een plan klaar zou liggen. Een situatie die ook de raad van commissarissen zich overigens mag aanrekenen.

Eén van de investeerders klaagde in deze krant zijn nood over het ontbreken van een helder plan. Het voornemen om het eigen vermogen te versterken door aandelen van de club te verkopen, stond nog in de grondverf op het moment dat de club degradeerde, terwijl al maanden duidelijk was dat die situatie er zat aan te komen. Als verzachtende omstandigheid mag gelden dat Velderman er helemaal alleen voor stond. Hij moest in dezelfde periode ook een sluitende begroting voor de eerste divisie opstellen, waarbij Twente terug moest van 30 naar 18 miljoen euro. En hij moest een plan maken voor een personele reorganisatie, waarbij uiteindelijk zeventien ontslagen vielen.

Financiële steun
Punt van kritiek binnen de muren van het stadhuis was dat Velderman pas eind juni officieel bij de gemeente aanklopte voor extra steun, terwijl de degradatie al op 29 april een feit was. Het stuitte veel raadsleden vooral tegen de borst dat Velderman dreigde dat Twente op 1 juli failliet zou gaan als de politiek niet snel zou meewerken aan het verstrekken van een extra garantstelling van 7 miljoen euro.

Veldermans opstelling werd door sommige raadsleden gezien als chantage, ChristenUnie voorman Henri de Roode sprak dat hardop uit in deze krant. Uiteindelijk bleek het ook bluf, want Twente kan ook zonder die garantstelling verder. Een vertroebelde relatie met de gemeente is echter een wankel fundament onder de komende schuldsaneringsoperatie waarbij FC Twente ook de gemeente heel hard nodig heeft.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.